Expositie atelier Valkhoff in bibliotheek in Steenbergen

7 maart 2022 t/m 28 mei 2022 | bibliotheek Steenbergen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tot eind mei kun je de kunstwerken van Riena en Martin Valkhoff, geschilderd met meekrap-pigment, zien in de bibliotheek in Steenbergen.


Riena en Martin Valkhoff zochten naar een origineel product uit de streek rondom Steenbergen. Het rood van de meekrapwortel bleek een zeer geschikte product voor hun verf. Meekrap is een tweejarig gewas. In Zeeland en West-Brabant werd dit gewas tot honderd jaar geleden op grote schaal geteeld. Van de wortels werd een dieprood pigment geproduceerd waarmee textiel werd gekleurd. Rond 1900 verdween de meekrapindustrie door de komst van synthetische kleurstoffen.

De laatste jaren zijn natuurlijke kleurstoffen weer in opkomst; zo kregen zij de beschikking over nieuw geproduceerde plantaardige kleurstoffen. Ze maken zelf de verf van twee pigmenten: het rood van de meekrapwortel en het plantaardige ‘schietgeel’. De werken zijn geschilderd met een zogenaamd ‘beperkt palet’; er zijn slechts vier kleuren gebruikt: rood (meekrap), geel (schietgeel), wit en zwart.

Je kunt de meekrapschilderijen bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Steenbergen: elke woensdag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.