Opening fototentoonstelling: '50 jaar migratie in Nederland'

2 oktober 2020, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Roosendaal, Markt 54a

Kosten: Gratis

De burgemeester van Roosendaal, Han van Midden, opent op 2 oktober de fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ in Bibliotheek Roosendaal. Deze reizende fototentoonstelling van Atlas Cultureel Centrum weergeeft het leven van arbeidsmigranten in Nederland en de invloed die zij tot op de dag van vandaag hebben op de Nederlandse samenleving.

Arbeidsmigranten in Nederland

In de jaren vijftig en zestig ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekland en  Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Fordfabriek, Fokkerfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver, Schepenindustrie en Philips Roosendaal werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit geworden zoals deze nu is. 

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteiten en de stadsculturen in Nederland zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in woonvorm, taalgebruik en op sociaal-culturele vlak.

Fototentoonstelling

Voor de expositie worden er in totaal 50 mensen professioneel gefotografeerd. Hiervan zijn 25 mensen toenmalige gastarbeiders uit landen zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko. De andere overige gefotografeerde mensen zijn autochtone Nederlanders zoals collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en de vrijwilligers van kerken.

Tijdens de tentoonstelling worden ook persoonlijke spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers getoond. Denk hierbij aan: werkschoenen, contracten, koffers, paspoorten en werkkleding. De tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s die in elkaar overlopen  zoals: werk, gezinshereniging, cultuur, politiek, sport en religie.

Programma

Datum: vrijdag 2 oktober, inloop: 19.30 uur.
Locatie: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54a. 

19.30      Inloop
20.00      Ontvangst door programmamaker Anissa Boukachni
20.05      Projectleider, Sahin Yildirim, over het project ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’
20.15      Lezing door drs. J.M.W. Hopstaken over arbeidsmigratie in Roosendaal
20.45      Opening fototentoonstelling door burgemeester Han van Midden
21.00      Bezichtiging fototentoonstelling
21.30      Afsluiting

Aanmelden

De opening van de fototentoonstelling is gratis. Aanmelden kan door te mailen naar info@atlascultureelcentrum.nl. De tentoonstelling is tot en met 31 oktober vrij te bezichtigen tijdens openingstijden in Bibliotheek Roosendaal.