Nepnieuws

Interactieve expo 'The Glass Room'

Van 20 september t/m 30 oktober
is de interactieve expo The Glass Room te bekijken in de bibliotheek in Roosendaal. The Glass Room biedt een interessant kijkje aan de ‘achterkant’ van je smartphone. Hoe zijn we in korte tijd zo verknocht geraakt aan het gebruik hiervan?
Maar ook: hoe nepnieuws werkt en waarom het steeds vaker grip krijgt in de echte wereld.
De expositie maakt inzichtelijk hoe bepaalde systemen werken en legt uit hoe deepfake of nepnieuws wordt gemaakt. Zodat je nepnieuws sneller kunt herkennen.
We geven je handige tips mee om zelf 'in control' te blijven.

De expositie is interactief. Dus kijk, doe en luister vooral mee. Een bezoek aan The Glass Room duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten. De expositie is gratis toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom niet met grote groepen mensen tegelijk. Je vindt de expositie in de ruimte bovenaan de trap in de bibliotheek in Roosendaal.

Handige websites

Mediawijsheid

Dé startpagina op het gebied van media en mediawijsheid. Het is een betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media.

Ook de politie weet meer over nepnieuws

Hier geeft de politie meer informatie over de verspreiding van nepnieuws

Rijksoverheid

Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over nepnieuws op social media.

De rol van social media

Met de social media bubbels die zijn gecreëerd, zorgen algoritmes ervoor dat je steeds te zien krijgt waar je gevoelig voor bent. Dat begint vaak heel klein en onopvallend, maar kan eindigen in de meest vreemde theorieën. Daarom is het belangrijk kritisch te kijken naar berichten die je leest.

Lees meer over social media en nepnieuws

Podcasts over Fake News

Wat te doen tegen nepnieuws?

Aan het front van de informatieoorlog

Boeken over Fake News