Zomergesprek Eenzaamheid

Door een gebeurtenis in je leven kan het gevoel van eenzaamheid ontstaan of toenemen, bijvoorbeeld door het overlijden van een dierbare, een verhuizing of een andere baan. Over sommige gebeurtenissen die in je leven plaatsvinden heb je geen controle, die overkomen je simpelweg. Gevoelens van eenzaamheid kunnen ook ontstaan als gevolg van je eigen keuzes, waarvan je de consequenties vooraf niet kon overzien. In veel gevallen komt het aan op je persoonlijke veerkracht en hoe je zelf met de situatie omgaat. 

Eenzaamheid houden we vaak voor ons, we willen anderen niet “tot last” zijn. Door met elkaar in gesprek te gaan, kom je erachter dat andere mensen met dezelfde vragen zitten. Misschien woont die persoon een paar deuren verder bij jou in de straat, zonder dat je het weet! Wat betekent eenzaamheid voor jou? We bieden als bibliotheek tal van mogelijkheden om met anderen in contact te komen. We hebben voor ieder wat wils: Peuter Parade voor de kleintjes, BiebFabriek voor basisschoolkinderen, taalcursussen, klik en tik om de digitale vaardigheden wat beter onder de knie te krijgen, Walk & Talk voor werkzoekenden, een boekenproeverij, exposities of een krantje lezen aan de leestafel of misschien wil je als vrijwilliger aan de slag voor de bibliotheek. Kijk gerust eens in onze agenda. Daarnaast hebben we een aantal boekentips voor je op een rijtje gezet.

Zomergesprek Eenzaamheid

Het Netwerk Eenzaamheid Roosendaal wil eenzaamheid bespreekbaar maken en heeft, met actieve steun van wethouder Inge Raaijmakers, op vrijdag 25 juni het Zomergesprek Eenzaamheid georganiseerd. Tijdens het Zomergesprek hebben we met verschillende gasten over eenzaamheid gesproken en waardevolle tips gedeeld.

Bekijk de uitzending hier terug

Handige websites

Join us

Join Us – Roosendaal door jongeren voor jongeren. Ontdek wat je zélf zou kunnen doen om de eenzaamheid te doorbreken.

Een tegen eenzaamheid

Een tegen eenzaamheid. Ontdek wat je zélf zou kunnen doen om de eenzaamheid te doorbreken.

Roosendaalse Vrienden

Regelmatig organiseert het platform Roosendaalse Vrienden leuke activiteiten waar je nieuwe vrienden kunt maken.

Online training Humanitas

Maak je je zorgen over iemand in je omgeving die misschien eenzaam is? In de online training van Humanitas leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat je voor iemand kunt betekenen.

Naar de training

Video's en Tedx Talks over Eenzaamheid

Eenzaamheid onder pubers

Waarom je depressief of angstig kunt zijn

Eenzaamheid is gekoppeld aan stress.

Hoe kunnen we eenzaamheid doorbreken?

Waarom helpt een potje bingo niet tegen eenzaamheid?

Boeken over Eenzaamheid

Meer vragen

Heb je nog vragen over eenzaamheid of op zoek naar een luisterend oor?Je kunt bij onderstaande instanties terecht