Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).


Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

Lezen en luisteren voor je lijst

Download de Luisterbieb app

Moet je binnenkort weer lezen voor je examenlijst?

Lezen voor de lijst biedt uitkomst. Op www.lezenvoordelijst.nl staan titels die je kunt lezen ‘voor school’. De selectie van boeken is speciaal voor jou op maat samengesteld. Kies dan ook een boek op je eigen niveau dat jou aanspreekt. In de Bibliotheek in Roosendaal hebben we een kast waarin je dat boek kunt vinden.

Ook kun je gratis de Luisterbiebapp downloaden, zodat je overal en altijd je boek kunt beluisteren. Hoe je dat doet lees je hier: Luisterbieb Luisteren voor je lijst.

Jij bent de Jonge Jury

Lees, stem en vier mee!

Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, mag je stemmen op alle jeugdboeken die in 2018 zijn verschenen. Check bijvoorbeeld de 11 leestips op www.jongejury.nl en stem op jouw favoriete boek.

Aan de schrijver van het boek met de meeste stemmen wordt op woensdag 5 juni 2019 de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt.

Breng je stem uit vóór 1 mei 2019 en maak kans op een Fjällräven-rugzak naar keuze t.w.v. € 100,00.

 

Passend lezen

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen, heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.

Je hebt wel een Verklaring Leesbeperking nodig.

Na aanmelding neemt de bibliotheekservice Passend Lezen contact met je op.

Vlogboek

Op een andere manier iets te weten komen over de Nederlandse literatuur en haar geschiedenis? Jörgen Apperloo bepreekt in zijn Vlogboek de Nederlandse literatuur. Dit doet hij in zijn video’s over bekende titels, auteurs, literatuurgeschiedenis en de literatuurwetenschap.

Een kwartier lezen per dag

Een kwartier lezen per dag kan wel 1000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Als jongeren meer lezen worden ze niet alleen beter in taal maar ook in andere vakken. Met het programma de Bibliotheek op School (dBoS), werken school en bibliotheek samen om leesbevordering, leesmotivatie en informatievaardigheden structureel in te zetten.

In overleg met de dBos-school stellen we een lees-mediaplan en activiteitenplan op dat geëvalueerd wordt aan de hand van de jaarlijkse monitor. Hierbij werken een leescoördinator van de school en de lees- mediaconsulent van de bibliotheek samen. De lees- mediaconsulent ondersteunt de schoolbibliotheek en voert projecten uit op de school, of in de bibliotheek.

Meer weten over de bibliotheek op school? klik dan hier!

Producten Voortgezet Onderwijs

Bekijk de online productencatalogus voor het Voortgezet Onderwijs met producten voor leesplezier, leesbevordering, informatievaardigheden en mediawijsheid.