In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In de regio West-Brabant gaat het om 11% - 16% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Met z’n allen kunnen we wat doen aan laaggeletterdheid! Doe jij ook mee?
Heb je moeite met lezen, schrijven en/of het werken met de computer? Bij de Bibliotheek kunnen we je helpen. Je kunt bij ons terecht voor computerlessen, taaloefengroepen of cursussen.
Als je iemand spreekt die moeite lijkt te hebben met het begrijpen van informatie, schrijven en/of het werken op de computer. Dan kun je diegene helpen door hem of haar door te verwijzen naar een taalaanbieder of naar het Digi-Taalhuis.
Veel bedrijven hebben niet door dat hun medewerkers problemen hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Door samen aan de slag te gaan, kunnen we die problemen aanpakken. Niet alleen voor de werknemers is dit belangrijk, maar ook voor het bedrijf zelf.
Kenny Anders is het pseudoniem van Kenny van Elteren. De 28-jarige rapper, die oorspronkelijk uit Bergen op Zoom komt, is afgestudeerd als psycholoog en werkt als lifestylecoach voor studenten met autisme. Kenny maakte samen met drie deelnemers van de Taaloefengroepen van de Bibliotheek West-Brabant de rap 'Vertrouwensband'. In de rap en videoclip worden problemen inzichtelijk gemaakt van mensen die moeite hebben met taal. Hoe weet je bijvoorbeeld welke trein je moet hebben als je op het station de borden en de dienstregeling niet kunt lezen? De Bibliotheek is bijzonder blij met de samenwerking met Kenny, omdat hij in een eigentijdse vorm aandacht vraagt voor laaggeletterdheid.
De deelnemers uit de Taaloefengroepen hebben elk een verschillende achtergrond. Zo werd de 67-jarige Leo geboren in Nieuw-Zeeland en kende hij geen Nederlands toen hij jaren geleden naar ons land kwam. Een andere deelnemer, Senistan, komt uit Turkije en heeft een heel andere achtergrond. Net als de 27-jarige Danny. Hij komt uit Bergen op Zoom en is op zijn zeventiende met school gestopt om te gaan werken. Omdat hij merkte dat hij een taalachterstand opliep sloot ook hij zich aan bij een Taaloefengroep.