Winnaar Hebban Debuutprijs 2021

Gepubliceerd op: 29 september 2021 07:44

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten. De prijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult.

Simone Atangana Bekono is met haar roman 'Confrontaties' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021. Het debuut verscheen in september 2020.
De jury oordeelde: 'Confrontaties is een actueel en confronterend boek. Atangana Bekono laat daadwerkelijk een nieuwe stem horen in de Nederlandse moderne literatuur, een stem die de lezer enorm raakt en nog lang in de oren blijft klinken.'

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Deirdre Carasso roemde Simone Atangana Bekono om haar spel met taal en de manier waarop ze zich meester toont over het verhaal:
'Confrontaties zet aan tot het denken én voelen over de manier waarop onze maatschappij mensen vormt en beïnvloedt. Een belangrijke functie van literatuur en een opgave voor elke schrijver, een taak die Atangana Bekono met hetzelfde zelfvertrouwen als haar heldin tot een nieuwe hoogte tilt.'

De andere genomineerden waren Amina Laffet met 'Zwarte Vijvers', Vincent Kortmann met 'De tussenzus', Nancy Olthoff met 'De achtbaantester' en Sophie Tak met 'Phineas' feest'.