Veelgestelde vragen rondom COVID-19 & nieuwe website

Gepubliceerd op: 19 maart 2020 13:30

Naar aanleiding van het coronavirus en de tijdelijke sluiting van onze vestigingen, servicepunten en haal- en brengpunten, ontvangen wij veel vragen van onze leden. Ook zijn wij sinds januari 2020 Bibliotheek West-Brabant. Bibliotheek VANnU en Het Markiezaat zijn gefuseerd. Dit betekent dat we zijn overgegaan naar een nieuw bibliotheeksysteem. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee. Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Inloggen en wachtwoorden

Wat betekent dit voor mijn inloggegevens?
Als lid van het voormalige VANnU moet voor de online mogelijkheden (mijn Bibliotheek op www.bibliotheekwb.nl en de landelijke Online bibliotheek) een nieuw wachtwoord worden aangemaakt. Hiervoor geldt dat je wachtwoord moet bestaan uit minstens 6 en maximaal 25 posities. Met 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer.

Hoe maak ik een nieuw wachtwoord aan op de nieuwe website?
- Klik in de oranje balk op Inloggen;
- Vul je pasnummer in;
- Klik rechtsboven in het scherm op Wachtwoord vergeten;
- Klik op OK
- Ga naar je mailbox, klik op de link en verander je wachtwoord.
Het duurt ongeveer 15 minuten voordat je het nieuwe wachtwoord kunt gebruiken via www.onlinebibliotheek.nl.

Wat kun je via ‘Inloggen’?
Via ‘Inloggen’ kun je gewoon weer alles doen wat je voorheen ook kon. Door in te loggen kun je de catalogus bekijken en meteen online materialen reserveren. Ook kun je materialen verlengen. De inloggegevens die je gebruikt om in te loggen bij ‘Mijn menu’ kun je ook gebruiken om E-books mee te downloaden of om luisterboeken te beluisteren via de Online Bibliotheek.

De Bibliotheek Wise app doet het niet meer?
Dat klopt, deze app bestaat niet meer. Binnenkort komen we terug met een gloednieuwe app. Momenteel kun je wel via je telefoon inloggen op onze website. Zodra we een nieuwe app hebben, laten we dit weten via onze website, nieuwsbrief en social media kanalen.

Sluiting Bibliotheken en annulering evenementen

Zijn alle vestigingen van Bibliotheek West-Brabant gesloten?
Inmiddels zijn al onze kernvestigingen weer geopend voor het inleveren en uitlenen van boeken. Let hierbij wel op de aangepaste openingstijden. Onze servicepunten en haal- en brengpunten zijn nog niet geopend.

Wat betekent dit voor alle activiteiten?
Al onze activiteiten zijn tot 1 juni geannuleerd, of verplaatst naar een later moment. Ook hierover zullen we je op de hoogte houden.

Inleveren en telaatgeld

Kan ik een boete krijgen nu ik mijn boeken te laat inlever?
Nee. Van alle materialen die tussen 1 maart en 28 april ingeleverd (hadden) moeten worden, is de leentermijn opgeschoven naar 30 mei (tenzij de maximale uitleentermijn overtreden wordt). We sturen ook geen herinneringen om in te leveren. Bibliotheek West-Brabant is sinds 1 januari 2020 boetevrij, dus er wordt sowieso geen telaatgeld berekend voor eventueel te laat ingeleverde materialen.

Bij 'Inloggen' zie ik dat mijn uitleentermijn niet is opgeschoven; wat betekent dat?
Bibliotheek West-Brabant heeft de leentermijn van boeken en andere materialen voor alle leden opgeschoven naar 27 mei. Zie je dit nog niet staan in jouw menu? Dan was het technisch even niet mogelijk om de leentermijn aan te passen. Dit doen we dan op een later tijdstip handmatig.

Is de boekenbrievenbus ook dicht?
Op dit moment zijn de boekenbrievenbussen van de kernvestigingen weer geopend.

Reserveringen

Kan ik nog boeken reserveren?
Je kunt op dit moment weer boeken reserveren. Let hierbij goed op dat je als afhaallocatie een van de geopende kernvestigingen kiest. Door de quarantaineperiode lopen de reserveringen achter en moet je dus rekening houden met een langere wachttijd.

Wat gebeurt er met mijn reserveringen?
Als je al een afhaalbericht hebt gekregen, dan blijft dit geldig. Zodra we weer open zijn kun je je boek bij ons komen afhalen. Ook reserveringen in de catalogus blijven staan. Je hoeft je boeken dus niet opnieuw te reserveren.

Contributie en lidmaatschap

Mijn abonnement loopt (bijna) af, en ik wil dit wel graag verlengen. Wat nu?
We verlengen je abonnement gewoon, maar de contributiemail en –factuur worden wat later verstuurd. Je kunt straks zonder problemen lenen. Omdat onze fysieke vestigingen ruim twee maanden gesloten zijn geweest geven we al onze leden een cadeautje: twee maanden gratis abonnement!

Leenhistorie

Ik ben altijd lid geweest bij Bibliotheek VANnU en nu kan ik mijn leenhistorie en/of verlanglijst niet meer zien. Hoe kan dit?
De leenhistorie en de verlanglijst staan, conform de AVG-wet, voor alle leden uit. Door het overzetten van de gegevens naar het nieuwe bibliotheeksysteem zijn deze gegevens helaas niet meer beschikbaar voor oud-VANnU leden. Oud VANnU leden kunnen dit wel zelf aanzetten als zij hun leenhistorie voortaan weer willen raadplegen. De verlanglijst kun je natuurlijk weer zelf samenstellen.

Staat jouw vraag hier niet bij? Mail dan naar: info@bibliotheekwb.nl of bel van ma t/m vrij tussen 10:00 - 14:00 naar: 0165-55 20 80. We werken hard aan het beantwoorden van al jullie vragen. Daarom zal deze pagina regelmatig worden bijgewerkt.