Speeltips voor als je kinderen de komende dagen thuis zitten

Gepubliceerd op: 10 maart 2020 17:00

Vanwege de RIVM-richtlijnen rondom het Coronavirus kunnen kinderen de komende weken niet naar school. Hier wat leuke tips om deze dagen mee door te komen en ook nog iets te leren!

Spelen met media!

• Voor kinderen die willen leren programmeren: daar kun je gemakkelijk thuis mee aan de slag gaan. De TU Delft heeft sinds dit schooljaar namelijk een leuke gratis MOOC: Scratch: Programmeren voor kinderen (8+). In verschillende online lessen leer je zelf je eigen games te maken. Een MOOC is een online cursus, meestal voor volwassenen. Maar deze is dus speciaal voor kinderen. Klik hier voor de website.
  • Maak eens een Stopmotion-filmpje! Met de app ‘Stopmotion Studio’ kunnen kinderen laagdrempelig zelf aan de slag. Klik hier voor de website.
  • Veel kinderen maken tegenwoordig ‘Tik Tok’s’, dit doen zij met een app waar ze een account aanmaken en filmpjes van zichzelf plaatsen. Het is leuk en leerzaam om een keer mee te kijken hoe ze dit doen. Wist je bijvoorbeeld dat de mogelijkheid bestaat het account van je kind op ‘privé’ in te stellen? Laat die creativiteit maar stromen! Klik hier voor de website.
  • Voor kinderen die aan klasgenoten willen laten weten wat ze zoal doen op deze ‘schoolvrije’ dagen; maak een vlog! Kinderen kunnen met hun smartphone of tablet een filmpje opnemen, en deze bijvoorbeeld bewerken met een app als ‘Inshot’.
  • Op sommige scholen wordt gewerkt met een digitaal leersysteem, waardoor kinderen die thuiszitten toch kunnen werken aan hun schooltaken en lesstof kunnen oefenen. Voorbeelden hiervan zijn ‘Snappet’ of ‘Ambrasoft’.  Informeer hiernaar bij de leerkracht van je kind.

Lees een boek!

• Van 4 maart t/m 10 mei zijn het weer Kinderjuryweken en kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boek. Voor meer informatie en boekentips kijk dan even hier.  Meer boekentips? Kijk ook eens hier.
  • Liever digitaal lezen? Check eens de website van Yoleo voor Karaoke-lezen en leuke spelletjes. Ebooks-lezen: via www.onlinebibliotheek.nl kunnen kinderen met een pasje van de bibliotheek inloggen en gratis ebooks lenen. Aanmelden kan hier.

Doe eens een project!

• Informatie over uiteenlopende onderwerpen (filmpjes, boeken, websites) is te vinden hier te vinden.
  • Maak eens een muurkrant, hier vind je tips.
  • Lekker slijm maken of knutselen? De beste DIY’s en inspiratiefilmpjes zijn te vinden op Youtube.