Taalvrijwilliger Digi-Taalhuis Roosendaal

Maak jij bezoekers wegwijs en enthousiast binnen alle mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

De bibliotheek is niet alleen een plek waar je boeken kunt lenen, maar ook dé plek om jezelf te ontwikkelen. Bibliotheek West-Brabant ondersteunt en stimuleert mensen in hun ontwikkeling en bouwen we samen aan een betere samenleving. We doen dit door een huiskamer te zijn voor bezoekers uit de omgeving, waarbij iedereen zich welkom voelt om een boek te lenen, iemand te ontmoeten of een training te volgen in het kader van persoonlijke ontwikkeling. De bibliotheek biedt hiervoor diverse mogelijkheden. 

Wil jij graag iets voor een ander betekenen? Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf nuttig te maken? Word je daarnaast enthousiast van boeken, taal en/of digitale ontwikkelingen? Dan is vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek West-Brabant jou op het lijf geschreven! 

Voor het spreekuur Digi-Taalhuis op locatie Roosendaal zijn wij op zoek naar vrijwilligers.  

Wat ga je doen?

Een Digi-Taalhuis is een plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om te oefenen. Er vinden regelmatig non-formele taallessen plaats. 
 
Als vrijwilliger Digi-Taalhuis draai je een wekelijks inloopspreekuur en ben je aanspreekpunt voor alle bezoekers, maar ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en). 
 
Je ontvangt bezoekers op het spreekuur en aan de hand van een vragenlijst probeer je de leervraag duidelijk te krijgen. Op basis hiervan geef je een persoonlijk en passend advies. Jij vertelt enthousiast over de mogelijkheden die er zijn en wijst de persoon door binnen de gemeente/regio. De bibliotheek zorgt voor alle benodigde informatie die nodig is voor een goede doorverwijzing. Je informeert, enthousiasmeert en inspireert personen die navraag komen doen over (digi)taal vrijwilligerswerk of wijst hen gericht door. 

Waar en wanneer?

Locatie  | Bibliotheek in Roosendaal, Markt 54a
Dagen   | 1-2 donderdagen per maand, van 14.00 tot 16.30 uur
               Samen met je collega-vrijwilliger stem je af wie wanneer aanwezig is.

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op deze tijden/dag? Of gaat jouw voorkeur uit naar een andere locatie? Maak dit dan ook kenbaar! 

Wie zoeken we?

 • Je beheerst de Nederlandse taal;
 • Je hebt een open houding;
 • Je communiceert makkelijk, óók met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen;
 • Je bent niet bang om door te vragen en zicht te krijgen op de leerwensen van de deelnemers;
 • Je kunt zelfstandig werken;
 • Je kunt goed overweg met de computer;
 • Je bent bereid deel te nemen aan een aantal trainingen*
 • Je bent betrouwbaar. Wij én de klanten kunnen op je rekenen;
 • Je bent bereid om zo nu en dan in te vallen voor collega-vrijwilligers.

*Je volgt een aantal trainingen, te weten: de basistraining Taal voor het Leven (4 dagdelen), de Balietraining (1 dagdeel) en training (Digi)Taalhuisvrijwilliger (2 dagdelen).

Bij aanstelling in deze functie zal door de Bibliotheek West-Brabant een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) opgevraagd worden bij de overheid.

Wat bieden we?

 • Een goede begeleiding door vaste collega’s; 
 • Een gratis bibliotheekpas;
 • Deelname aan (gratis) workshops en trainingen, zodat jij je zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak kunt blijven ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd?

Meld jezelf dan aan door een bericht te sturen aan de Coördinator Vrijwilligers vrijwilligers@bibliotheekwb.nl, o.v.v. Digi-Taalhuisvrijwilliger Roosendaal. 

Wij streven ernaar alle doelgroepen te bereiken en een inclusieve organisatie te zijn. Wat jouw verhaal ook is, jij kunt jezelf zijn bij Bibliotheek West-Brabant! Kandidaten die qua netwerk, ideeën en/of achtergrond een verrijkende aanvulling zijn, worden dan ook van harte uitgenodigd te reageren.  

Bekijk alle vacatures voor vrijwilligerswerk