Taalvrijwilliger Taaloefengroep NT2 Zevenbergen (M/V/X)

Een vrouwelijke taalvrijwilliger en twee vrouwelijke deelnemers van de Taaloefengroep nemen samen een opdracht door.

Wil jij graag iets betekenen voor een ander? Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en je nuttig te maken? Word je enthousiast van taal? Dan is vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek West-Brabant jou op het lijf geschreven! 

De bibliotheek is niet alleen een plek waar je boeken kunt lenen, maar ook de plek om jezelf te ontwikkelen. Als de Bibliotheek West-Brabant ondersteunen en stimuleren we mensen in hun ontwikkeling en bouwen samen aan een betere samenleving.    

We doen dit door een huiskamer te zijn voor bezoekers uit de omgeving, waarbij iedereen zich welkom voelt om een boek te lenen, iemand te ontmoeten of een training te volgen in het kader van persoonlijke ontwikkeling. De bibliotheek biedt hiervoor diverse mogelijkheden. Binnen de vestigingen en daarbuiten.  

Voor onze nieuwe, extra Taaloefengroep in de bibliotheek in Zevenbergen zijn wij op zoek naar vrijwilligers.

Wat ga je doen?

Eén van de speerpunten bij de Bibliotheek West-Brabant is de aanpak van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Voor iedereen die hiermee aan de slag wil bieden wij diverse trainingen, waaronder Taaloefengroepen. 

Als taalvrijwilliger van de Taaloefengroep help je de deelnemers in kleinschalige groepen. De deelnemers zijn NT2'ers. Dit betekent dat zij Nederlands als tweede taal leren. Je oefent met hen de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier. Bijvoorbeeld door middel van oefenmateriaal van de bibliotheek, spelletjes, nieuws kijken, kranten lezen en het voeren van gesprekken. Door te oefenen krijgt iemand meer zelfvertrouwen en wordt sneller wegwijs in de samenleving. Daarnaast wordt er soms voor gekozen om op afstand digitaal met elkaar te oefenen. Dit is tijdens de lockdowns in het verleden erg nuttig gebleken.    

Je bent in deze functie geen docent, maar een coach en motivator. Je geniet ervan om mensen een steuntje in de rug te bieden op weg naar een volgende stap in hun ontwikkelproces. Natuurlijk bieden we ook jou als vrijwilliger de nodige begeleiding. De bibliotheek ondersteunt je met trainingen en oefenmaterialen.    

Waar en wanneer?

Locatie: bibliotheek in Zevenbergen (Kasteelweg 3). Bij veel animo van deelnemers uit andere kernen, zouden we later graag willen uitbreiden naar bijv. Klundert of Fijnaart. 
Dag: op welke dag en welk tijdstip deze nieuwe, tweede Taaloefengroep gaat plaatsvinden, bepalen we graag samen met jou en jouw evt. collega-vrijwilliger.  Onze voorkeur gaat uit naar een dinsdag of donderdag. Mogelijk in de avond. De Taaloefengroep vindt wekelijks plaats. 
Tijd: de Taaloefengroep duurt anderhalf uur. Houd rekening met een extra kwartier voor- en achteraf om dingen klaar te zetten en op te ruimen.

Duur: we gaan de samenwerking in eerste instantie aan voor 2 maanden. Zo kunnen jij en wij ervaren of dit inderdaad is waar jij naar op zoek bent. Na nog eens 10 maanden bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn voor verlenging of doorgroei.   

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op de genoemde tijden/dagen? Gaat jouw voorkeur uit naar een andere locatie? Maak dit dan zeker ook kenbaar!  

Wie zoeken we?

 • Je beheerst de Nederlandse taal voldoende.  
 • Je hebt een open houding en kunt met iedereen makkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.  Daarnaast ben je nieuwsgierig en sta je open voor verschillende culturen.  
 • Je bent niet bang om door te vragen om zo zicht te krijgen op de situatie en leerwensen van deelnemers.  
 • Je kunt deelnemers motiveren en begeleiden in hun leerproces.  
 • Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus en leren hoe je laaggeletterde volwassenen kunt begeleiden bij het leren spreken, luisteren, lezen en schrijven van de taal. Deze training duurt 4 dagdelen (3 uur per keer).  
 • Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen. Daarnaast ben je bereid om wanneer het echt nodig is, in te vallen voor collega-vrijwilligers.   
 • Bij aanstelling in deze functie zal door de Bibliotheek West-Brabant een VOG worden opgevraagd bij de overheid.  

Wat bieden wij?

 • Een leuke en leerzame werkplek in een inspirerende werkomgeving.  
 • Een goede begeleiding door vaste collega’s.  
 • Een gratis bibliotheekpas.   
 • Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen. 
 •  Een eindejaarsattentie. 

Ben je geïnteresseerd? 

Meld jezelf dan aan door een bericht te sturen aan de Coördinator Vrijwilligers vrijwilligers@bibliotheekwb.nl, o.v.v. Taalvrijwilliger NT2 Zevenbergen.

Wij streven ernaar alle doelgroepen te bereiken en een inclusieve organisatie te zijn. Kandidaten die qua netwerk, ideeën en/of achtergrond een verrijkende aanvulling zijn, worden van harte uitgenodigd te reageren.