Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).

Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

NT1 Taalvrijwilliger Bergen op Zoom | Roosendaal | Zevenbergen

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant.

Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of met de computer kan omgaan, kan zich in deze tijd niet goed redden in onze maatschappij. Naar schatting hebben 1 op de 6 mensen hier moeite mee. Wij zijn er voor iedereen die hierin ondersteuning kan gebruiken. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren.

Bibliotheek West-Brabant is op zoek naar taalvrijwilligers speciaal voor een groep autochtone Nederlanders (NT1-ers). Deze groep heeft inmiddels een meerjarig traject basiseducatie afgerond bij Curio, maar heeft eigenlijk nog steeds enthousiaste begeleiding nodig.

De bibliotheek biedt deze groep, i.s.m. Curio, een vervolgtraject aan op het gebied van taal (en/of op het gebied van digitale vaardigheden). Als taalvrijwilliger
heb je wekelijks taalontmoetingen met één of meerdere mensen met een taalachterstand om op een informele manier Nederlands te oefenen. Dit doe je in
een van onze vestigingen. Als taalvrijwilliger heb je een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van onze deelnemers.

Wat vragen we van je?

• Je hebt interesse in andere mensen en bent enthousiast om hen te motiveren.
  • Je beschikt over een dosis geduld: het werken op een computer gaat stapje voor stapje.
  • Je beheerst de Nederlandse taal goed, zowel in woord als geschrift.
  • Je bent bereid deel te nemen aan bijeenkomsten en trainingen voor taalvrijwilligers.
  • je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.

Wanneer en waar?

Dit vervolgtraject zal op meerdere locaties gestart worden, hopelijk al in mei 2021:

• Bergen op Zoom: Kortemeestraat 17
  • Roosendaal: Markt 54a
  • Zevenbergen: Kasteelweg 3

Telkens gedurende ca. 2,5 uur per week én eventueel op een avond. Zo kan ook iemand met bijv. werk overdag komen oefenen. Exacte tijden zijn telkens in overleg.

Wat hebben we je te bieden?

• Een vrijwilligersfunctie die veel voldoening geeft omdat je écht een verschil kunt maken voor iemand.
  • Een leuke groep vrijwilligers en collega’s waar je onderdeel van uitmaakt.
  • Taalinhoudelijke ondersteuning door een docent van Curio.
  • Een basistraining bestaande uit 4 dagdelen (taalvrijwilligers).

Bovenstaand vrijwilligerswerk levert bijzondere ontmoetingen op met diverse inwoners van onze gemeentes die de Nederlandse taal (beter) willen leren spreken, schrijven
en/of lezen.

Meer informatie en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. taalvrijwilliger NT1 groep + gemeente (Bergen op Zoom, Roosendaal of Zevenbergen).