Taalvrijwilliger Taalpunt Oudenbosch

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant.

Via het Taalpunt hopen wij de doelgroep laaggeletterden beter te kunnen bereiken en is het dus mogelijk om, afhankelijk van de vraag, in gezamenlijkheid een samenhangend taalaanbod voor hen te realiseren.

Bij het Taalpunt kan men terecht met iedere vraag over taal (lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden), men kan er informatie krijgen over (taal)cursussen in de buurt of er informeren naar inspirerend vrijwilligerswerk op het gebied van taal.
Het taalpunt is er voor laaggeletterden, allochtoon en autochtoon, maar ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursisten. Ook kunnen er regelmatig leeskringen samenkomen of taallessen plaatsvinden.

In het Taalpunt in Oudenbosch vindt een taaloefengroep plaats, waarin een aantal mensen geholpen wordt met het beter leren lezen/schrijven/spreken van de Nederlandse taal. Voor het begeleiden van deze taaloefengroep zijn wij op zoek naar vrijwilligers.
Om hieraan bij te dragen, zijn wij op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers en wel op vrijdag van 14:00 tot 16:30 uur. Het Taalpunt is gevestigd in de Bibliotheek, Sint Annaplein 3 in Oudenbosch.

Met een groepje deelnemers oefen je de Nederlandse taal. Deze deelnemers zijn getoetst op taalniveau door de inhoudelijk deskundige van het ROC. Deelnemers van eenzelfde taalniveau worden bij elkaar in een groepje geplaatst.
Je ziet er op toe dat de deelnemers de presentielijst tekenen en je geeft regelmatige afwezigheid door aan de bibliotheek.
Je zorgt voor passende oefenmaterialen welke eenvoudig te bestellen zijn bij Bibliotheek West-Brabant.

Wat vragen wij van jou?
Alle Taalpuntvrijwilligers dienen gecertificeerd te zijn. Je bent bereid deel te nemen aan een taaltraining met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist denkniveau MBO4.

en verder:

• Communicatieve vaardigheden, waaronder gesprekken kunnen voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen
  • Vaardig zijn om in korte tijd zicht te krijgen op de situatie en leerwensen van laaggeletterden (denk aan taalniveau, ontwikkeldoelen, financiële mogelijkheden)
  • Digitaal vaardig
  • Zelfstandig kunnen werken en betrouwbaar
  • Beschikbaarheid gedurende minstens een half jaar.

Wat bieden wij jou?

• Als taalvrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant word je de kans geboden om jezelf te ontwikkelen zowel op persoonlijk vlak als professioneel.
  • Een gratis bibliotheekpas
  • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en wordt u op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Meld je dan aan! Dit kan door jouw gegevens en motivatie te mailen aan Dominique Vissers: d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. taalvrijwilliger Taalpunt Oudenbosch.