Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).


Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

Taalvrijwilliger Oudenbosch

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant.

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Hiervoor bieden wij diverse trainingen waaronder taaloefengroepen, zowel binnen de bibliotheek als daarbuiten.    
Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. 

Wat zijn de werkzaamheden?  
Deelnemers in deze kleinschalige taaloefengroepen, veelal anderstalig, willen de Nederlandse taal beter leren spreken, schrijven of lezen. Dit doen zij aan de hand van oefenmateriaal zoals bijv. de Succes-serie en/of op computers van de bibliotheek. Daarnaast wordt soms ervoor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom, WhatsApp of soortgelijke software.  
Je ziet er op toe dat de deelnemers de presentielijst tekenen en je geeft regelmatige afwezigheid door aan de bibliotheek. 
Je zorgt voor passende oefenmaterialen welke eenvoudig te bestellen zijn bij Bibliotheek West-Brabant.  

Voor het begeleiden van een taaloefengroep zijn wij zijn op zoek naar taalvrijwilligers met geduld en inlevingsvermogen en wel op vrijdag van 14:00 tot 16:30 uur in Bibliotheek Oudenbosch, Sint Annaplein.  

Wat vragen wij van je? 

 • Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen. 
 • Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met als doel om o.a. goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en te leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer). 
 • Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen (taalniveau en ontwikkeldoel). 
 • Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken. 
 • Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen, tenminste voor een half jaar. In principe vervang je de huidige begeleiders. Natuurlijk ben je ook evt. daarna nog van harte welkom.  

Wat hebben we je te bieden?

 • De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak 
 • Een gratis bibliotheekpas 
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.  

Ben je geïnteresseerd?  
Vind je het leuk om: 

 • anderen te helpen? 
 • met de Nederlandse taal bezig te zijn? 
 • in contact te komen met andere culturen? 

Meld jezelf dan aan! Dit kan door jouw gegevens en motivatie te mailen aan Dominique Vissers, d.vissers@bibliotheekwb.nl