Taalhuisvrijwilliger Rijsbergen

Maak jij het verschil? Word taalhuisvrijwilliger in Bibliotheek Rijsbergen!

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving.
Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.
Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken wordt vanaf april 2021 een Taalhuis geopend in de gemeente Zundert. Om dit Taalhuis te bemensen zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Wat is een Taalhuis?
Het Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen. Zo gaan er regelmatig nonformele taallessen en een taalcafé plaatsvinden in samenwerking met Stichting Welzijn Zundert. Het Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Jij bemenst het Taalhuis tijdens het spreekuur en bent dus hét gezicht. Je bent aanspreekpunt voor alle bezoekers: Je informeert (potentiële) vrijwilligers en voert intakegesprekken met laaggeletterden om zo hun wensen en mogelijkheden duidelijk te krijgen. Je draagt bij aan het actueel houden van het taalaanbod. Daarnaast draag je bij aan het bewaken van de kwaliteit door monitoring van effecten en registreren van aantallen.
Ondanks dat je uiteindelijk het spreekuur zelfstandig uitvoert, kun je altijd rekenen op ondersteuning van een consulent van de bibliotheek én een taalinhoudelijk deskundige.
Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar en wanneer?
Het spreekuur gaat elke woensdag van 14:00 tot 16:00 uur plaatsvinden in Bibliotheek Rijsbergen, Koutershof 6. We hopen per april te kunnen starten.

Wat vragen we van je?

• Bij voorkeur ben je zelf actief (geweest) als taalvrijwilliger, d.w.z. dat je ervaring hebt met het begeleiden van één of meerdere personen bij het verbeteren van basisvaardigheden.
  • Je hebt een open houding, bent geduldig en gaat gemakkelijk om met personen uit verschillende sociale klassen, culturen en leeftijden.
  • Je bent communicatief vaardig en voert gemakkelijk gesprekken, ook met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen om in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen van laaggeletterden (denk aan taalniveau, ontwikkeldoelen, financiële mogelijkheden).
  • Je kunt zelfstandig werken en bent betrouwbaar. Wij én de bezoekers kunnen op je rekenen. Daarnaast ben je in principe voor onbepaalde tijd beschikbaar.
  • Je bent digitaal vaardig.
  • Je bent bereid om deel te nemen aan diverse trainingen.

Wat hebben we je te bieden?

• De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak
  • Deelname aan divers (gratis) workshops en trainingen
  • Een gratis bibliotheekpas
  • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?
Meld jezelf dan aan! Dit kan door een bericht te sturen aan Dominique Vissers, d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. Taalhuis Rijsbergen
Ben je wel geïnteresseerd maar niet op eerdergenoemd moment beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar!