Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).


Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

Taalvrijwilliger de Schittering Oudenbosch

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. Hiervoor bieden wij diverse trainingen waaronder taaloefengroepen. Deelnemers in deze kleinschalige taaloefengroepen willen de Nederlandse taal beter leren spreken, schrijven of lezen. Dit doen zij aan de hand van speciale computerprogramma’s en/of oefenmateriaal zoals bijv. de Succes-serie. Hiervoor zijn wij op zoek naar taalvrijwilligers.  

Vind je het leuk om: 

 • anderen te helpen? 
 • met de Nederlandse taal bezig te zijn? 
 • in contact te komen met andere culturen?  

Wat zijn de werkzaamheden?  
Je begeleidt een fysieke taaloefengroep waaraan anderstalige moeders deelnemen die graag beter de Nederlandse taal willen leren spreken en lezen.  
De taaloefengroep vindt plaats in Basisschool de Schittering in Oudenbosch en wel op woensdag van 9:00 tot 11:00 uur.  Wanneer de fysieke taaloefengroep door omstandigheden niet kan plaatsvinden, dan wordt er soms voor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom, WhatsApp of soortgelijke software. 
Tijdens schoolvakanties en op feestdagen vindt er geen taaloefengroep plaats.   

Wat vragen we van je?

 • Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen. 
 • Je bent bereid deel nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met het doel om o.a. goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en te leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer). 
 • Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen (taalniveau, ontwikkeldoel). 
 • Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken. 
 • Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen, tenminste voor een half jaar. In principe vervang je de huidige begeleiders. Natuurlijk ben je ook evt. daarna nog van harte welkom.   

Wat hebben we je te bieden?

 • Als taalvrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant word je de kans geboden om jezelf te ontwikkelen zowel op persoonlijk vlak als professioneel. 
 • Een gratis bibliotheekpas 
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.  

Ben je geïnteresseerd?  
Mail dan jouw motivatie en C.V. naar Dominique Vissers (d.vissers@bibliotheekwb.nl) o.v.v. de Schittering.