Taalvrijwilliger Steenbergen en Dinteloord

Maak jij het verschil? Word taalvrijwilliger in Bibliotheek Steenbergen of Haal- en Brengpunt Dinteloord!

1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om goed mee te kunnen doen.
Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans op een zelfredzamer en gelukkiger leven.

Als je bij de bibliotheek aan de slag gaat als vrijwilliger begeleid je deelnemers in een klein groepje met lezen, schrijven of spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met je groepje, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst.
Als taalvrijwilliger leer je bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis.
De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je hiermee zelf aan de slag. Mocht je er een keer niet uitkomen? Dan kun je altijd terecht bij deze consulent of bij een docent van Curio die onze taalvrijwilligers mede ondersteunt.

Soms wordt er ook voor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom of WhatsApp. Dat is een mooi alternatief gebleken tijdens de lockdowns.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld.
Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Wat vragen we van je?
• Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.
• Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau.
• Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen (taalniveau, ontwikkeldoel).
• Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.
• Je bent betrouwbaar in je beschikbaarheid; wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat hebben we je te bieden?
• De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak
• Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen
• Een gratis bibliotheekpas
• Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

De taaloefengroepen vinden plaats op diverse dagen en tijdstippen in Bibliotheek Steenbergen en Haal- en Brengpunt Dinteloord. Wanneer je belangstelling hebt, kijken we graag samen met je naar de mogelijkheden.
Stuur onze collega Dominique Vissers een mail om je interesse kenbaar te maken. Dat kan via d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. taalvrijwilliger Gemeente Steenbergen. We nemen dan z.s.m. contact met je op!