Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 9 februari gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!

Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

Taalvrijwilliger digitaal

Maak jij het verschil? Word digitale taalvrijwilliger in de bibliotheek.

1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om goed mee te kunnen doen. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans op een zelfredzamer en gelukkiger leven. Naast fysieke bijeenkomsten bieden we dit ook digitaal aan. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Vind je het leuk om:

• anderen te helpen?
  • met de Nederlandse taal bezig te zijn?
  • in contact te komen met andere culturen?

Als je bij de bibliotheek aan de slag gaat als digitale taalvrijwilliger begeleid je een (paar) deelnemer(s) in een klein, digitaal groepje met lezen en/of spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met hen, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst. Als taalvrijwilliger leer je bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je een bijsluiter leest of bespreek je de actualiteiten om zo te werken aan een juiste uitspraak. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis.

De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je hiermee zelf aan de slag.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen, door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar, wanneer en hoe lang?

Dit taalvrijwilligerswerk voer je thuis uit, van achter jouw computer of smartphone. Je bepaalt samen met jouw deelnemer(s) wanneer jullie dit willen doen. Je oefent ca. 1 uur per week maar vaker mag natuurlijk ook. Je hebt de vrijheid om dit met jouw deelnemer(s) zelf te bespreken.

Wat vragen wij van je?

• Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.
  • Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.
  • Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).
  • Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen op de situatie en leerwensen (taalniveau, ontwikkeldoel).
  • Je bent betrouwbaar in je beschikbaarheid; wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat bieden wij je?

• De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak.
  • Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen.
  • Een gratis bibliotheekpas.
  • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Stuur onze collega Dominique Vissers een mail om je interesse kenbaar te maken. Dat kan via d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. digitale taalvrijwilliger. We nemen dan z.s.m. contact met je op!