Taalvrijwilliger Voel je Goed Steenbergen

Maak jij het verschil? Word taalvrijwilliger Voel je Goed in Bibliotheek Steenbergen!

50% van de inwoners van Nederland van 19 jaar en ouder heeft overgewicht, waarvan 12% ernstig. Tegelijkertijd is gemiddeld 18% van de inwoners van Nederland laaggeletterd. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is het vaak lastig om informatie over gezondheid te begrijpen, beoordelen of toepassen in hun dagelijks leven. Daardoor is de kans op overgewicht of gezondheidsproblemen bij deze groep groter. Zorgverleners zijn vaak niet op de hoogte van het feit dat hun patiënt laaggeletterd is, omdat veel patiënten zich daarvoor schamen. Daardoor heeft hun behandeling soms niet het gewenste effect.
Om deze mensen een steun in de rug te geven bieden wij de cursus Voel je Goed aan. Voor het begeleiden van een groepje deelnemers aan deze cursus zijn we op zoek naar een aantal vrijwilligers. In elke groep is plaats voor 4-6 deelnemers.

Wat zijn de werkzaamheden?

 • Voel je Goed is een taaltraject van 20 bijeenkomsten voor laaggeletterde volwassenen die willen werken aan een gezondere leefstijl. Aan de hand van op maat gemaakt lesmateriaal oefen je de Nederlandse taal met hen, altijd met als thema gezondheid. Naast het oefenen met de taal is er zeker ook veel ruimte voor actieve bijeenkomsten. Hierbij kun je als vrijwillig begeleider zelf kiezen voor activiteiten die je aanspreken. Bijvoorbeeld gezonde hapjes samen maken, samen sporten/wandelen, etc.;
 • Daarnaast begeleid je samen met een diëtist in ieder geval 1 x een supermarktrondleiding;
 • Je zorgt voor een prettige, open sfeer tijdens de bijeenkomsten; je helpt zo mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken.

Wanneer en waar?
We zijn bezig om ook in Steenbergen de cursus Voel je Goed aan te bieden. Samen met Taal Steenbergen en andere samenwerkingspartners zijn we op zoek naar deelnemers. Zodra we een groepje kunnen vormen, gaan we van start.
In overleg met de vrijwilligers wordt dan de dag en het tijdstip bepaald.
In de schoolvakanties vindt er geen cursus plaats.
De cursusduur is 20 weken en een bijeenkomst duurt ca. 1,5 uur.

Wat vragen we van je?

 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren uiteraard;
 • Ben je nog niet gecertificeerd als taalvrijwilliger? Dan ben je bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).
 • Je bent bereid een aanvullende e-learning te volgen voor het uitvoeren van Voel je goed.
 • Je bent niet bang om contact te leggen en creatief genoeg om mee te denken over invulling van de actieve bijeenkomsten.
 • Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.
 • Je bent betrouwbaar in je beschikbaarheid; wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat hebben we je te bieden?

 • Als taalvrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen zowel op persoonlijk vlak als professioneel.
 • Een gratis bibliotheekpas
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?
Meld je zich dan aan! Dit kan door een bericht te sturen naar Dominique Vissers, d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. Voel je Goed Steenbergen.