Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open. Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).


Online kun je blijven lezen via www.onlinebibliotheek.nl en blijven leren via onze online activiteiten.

Kijk hier voor de Corona maatregelen.

Taalvrijwilliger Werk Voorop Oudenbosch

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek!

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. Hiertvoor bieden wij diverse trainingen waaronder taaloefengroepen. Deelnemers in deze kleinschalige taaloefengroepen willen de Nederlandse taal beter leren spreken, schrijven of lezen. Dit doen zij aan de hand van speciale computerprogramma’s en/of oefenmateriaal zoals bijv. de Succes-serie. Hiervoor zijn wij op zoek naar taalvrijwilligers.  

Vind je het leuk om: 

 • anderen te helpen? 
 • met de Nederlandse taal bezig te zijn? 
 • in contact te komen met andere culturen? 

Wat zijn de werkzaamheden?  
Je begeleidt een taaloefengroep met medewerkers van de Kringloper in Oudenbosch. Werknemers, vooral NT2, krijgen de gelegenheid om tijdens hun werkdag op een informele en kleinschalige wijze ca. 2 uur lang te oefenen met de Nederlandse taal. Je helpt zo mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken. 
Als de fysieke taaloefengroep door omstandigheden niet kan plaatsvinden, dan wordt er soms voor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom, WhatsApp of soortgelijke software.  

Waar en wanneer? 
Deze taaloefengroep gaat plaatsvinden op dinsdagmiddag (het exacte tijdstip wordt nader met elkaar bepaald) in Bibliotheek Oudenbosch, Sint Annaplein 6. 
Heb je wel belangstelling, maar ben je dan niet beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar!    

Wat vragen we van je? 

 • Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen. 
 • Je bent bereid deel nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met als doel om o.a. goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en te leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer). 
 • Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen (taalniveau en ontwikkeldoel). 
 • Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken. 
 • Uiteraard ben je beschikbaar op overeengekomen dag en tijd. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen. 

Wat hebben we je te bieden?

 • Als taalvrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen zowel op persoonlijk als professioneel vlak. 
 • Een gratis bibliotheekpas
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en wordt je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.  

Ben je geïnteresseerd?  
Meld jezelf dan aan! Dit kan door jouw gegevens en motivatie te mailen aan Dominique Vissers,  d.vissers@bibliotheekwb.nl