Geheugenhuis

Opening Geheugenhuis in Roosendaal

In 2021 openden we met wethouder Klaar Koenraad het Geheugenhuis in Roosendaal en ontvingen we het certificaat 'Dementievriendelijk'. Onder begeleiding van Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen schreven we wenskaarten voor een dementievriendelijk Roosendaal.

Dementiewerk West-Brabant

Onze collega Myrjam Heijboer vertelt over het Geheugenhuis en het Alzheimer café in de bibliotheek in Steenbergen.

 

 

Fysieke plaats in onze vestigingen

Er is ontzettend veel informatie over dementie te vinden. Binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom dementie en het individueel geheugen anders ingericht. Dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wilt inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij de Bibliotheek West Brabant is er daarom één plaats ingericht waar alle informatie en organisaties samenkomen: het Geheugenhuis. Het Geheugenhuis heeft al een fysieke plaats in de vestigingen Hoogerheide, Oudenbosch, Steenbergen, Roosendaal en Zevenbergen. Het Geheugenhuis is voor alle inwoners die betrokken zijn bij of interesse hebben in het individueel geheugen.

Geheugenkoffers

Veel inwoners zijn inmiddels bekend met de Geheugenkoffers. Naast algemene thema’s, zoals de natuur, Nederlandse gewoontes en tradities, verliefd, verloofd, getrouwd, jeugdjaren, oude ambachten en beroepen in Noord-Brabant, ontwikkelt de Bibliotheek nieuwe thema’s die aansluiten op de lokale behoeften. De koffers kunnen helpen met het voeren van gesprekken en het trainen van je geheugen.

Wil je ook aan de slag met een Geheugenkoffer? 

De koffers zijn te leen in de vestigingen Hoogerheide, Oudenbosch, Roosendaal en Zevenbergen. De koffers hebben, naast de eerder genoemde algemene thema's, ook verschillende, meer specifieke thema's zoals Marokkaanse herinneringen (vol met foto’s, kruiden, boeken en muziek), Het rijke Roomse leven en Het Geheugen van Woensdrecht (vol met foto’s, relevante boeken en andere materialen die lokale herinneringen oproepen).

Wil je meer weten of graag een Geheugenkoffer lenen? De medewerkers helpen je hier graag mee!

Belevenistafels

In een aantal Geheugenhuizen hebben we belevenistafels waarmee mensen worden uitgedaagd om interactief met elkaar in gesprek te gaan. Het is een groot touchscreen met herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. Deze belevenistafels kun je vinden in:

  • Bibliotheek Oudenbosch 
  • Bibliotheek Hoogerheide (Moby Touch)
  • Bibliotheek Roosendaal (Moby Touch)
  • Bibliotheek Zevenbergen 

Moby Touch

De Moby Touch is een mobiele belevenistafel. Deze kunnen we dus makkelijk verplaatsen en op verschillende plekken inzetten.

Het Geheugenhuis is altijd onder openingstijden van de bibliotheek te bezoeken. 

 

Bekijk de openingstijden per locatie

We zijn zelf het medicijn

Je kunt zelf veel doen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid.

GGD West-Brabant biedt heel veel interessante weetjes aan rondom leefstijladviezen om je hersenen gezond te houden. De drie leefstijladviezen die centraal staan zijn:

  • Blijf nieuwsgierig
  • Eet gezond
  • Beweeg regelmatig

Benieuwd naar alle feitjes en weetjes om jouw hersenen en geheugen gezond te houden? GGD West-Brabant organiseert ook een aantal online informatiebijeenkomsten met praktische tips en adviezen.

Bekijk alle feitjes rondom 'We zijn zelf het medicijn'

Het verhaal van Rein en Ria

Ria uit Roosendaal is mantelzorger voor haar man Rein die lijdt aan dementie. Zij bezochten samen het Geheugenhuis in Roosendaal.

Een verhaal over het Geheugenhuis

Alzheimer Café

Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Het is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voel je welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan je geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid. Er is altijd een Alzheimer Café bij jou in de buurt.

  • Klik hier voor een Alzheimer Café bij jou in de buurt
  • Klik hier voor Alzheimer Café on tour

Kleintje Koffie

Zorg je voor iemand met dementie of heb je zelf dementie en zou je het fijn vinden om anderen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen? Kom dan naar Kleintje Koffie! Even lekker buiten de deur, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Klik hier voor meer info over Kleintje Koffie en zie wanneer er een Kleintje Koffie bij jou in de buurt is.

 

Kijktip

Wist jij dat een brein van iemand zonder Alzheimer na overlijden ongeveer één kilo meer weegt dan een brein van iemand met de ziekte van Alzheimer? Erik Scherder vertelt meer over wat Alzheimer met je doet.

Ga hier naar de website van Samen Dementievriendelijk