Geheugenhuis

Op 21 september 2021, Wereld Alzheimerdag openden we, met wethouder Klaar Koenraad het Geheugenhuis in de bibliotheek in Roosendaal. Ook ontving deze vestiging het certificaat Dementievriendelijk. Het was een middag vol ontmoetingen en uitwisseling van kennis en wensen. Er waren sprekers vanuit onze bibliotheek, de gemeente, het Alzheimer Café en de GGD. Onder begeleiding van Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen schreven we wenskaarten voor een dementievriendelijk Roosendaal en kwam deze sfeerimpressie tot stand.

 

Fysieke plaats in onze vestigingen

Rondom dementie is ontzettend veel informatie te vinden. Binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom dementie en het individueel geheugen anders ingericht. Dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wilt inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij Bibliotheek West Brabant is er daarom één plaats ingericht waar alle informatie en organisaties samenkomen: het Geheugenhuis. Het Geheugenhuis heeft al een fysieke plaats in de vestigingen Hoogerheide, Oudenbosch, Steenbergen, Roosendaal en Zevenbergen. Het Geheugenhuis is voor alle inwoners die betrokken zijn bij of interesse hebben in het individueel geheugen.

Geheugenkoffers

Veel inwoners zijn inmiddels bekend met de herinneringskoffers. Naast algemene thema’s, zoals de natuur, Nederlandse gewoontes en tradities, verliefd, verloofd, getrouwd, jeugdjaren, oude ambachten en beroepen in Noord-Brabant, ontwikkelt de bibliotheek nieuwe thema’s die aansluiten op de lokale behoeften. De koffers kunnen helpen met het voeren van gesprekken en het trainen van je geheugen.

Wil je ook aan de slag met een Geheugenkoffer? 
De koffers zijn te leen in de vestigingen Hoogerheide, Oudenbosch, Roosendaal en Zevenbergen. De koffers hebben, naast de eerder genoemde algemene thema's, ook verschillende meer specifieke thema's zoals Marokkaanse herinneringen (vol met foto’s, kruiden, boeken en muziek), Het rijke Roomse leven en Het Geheugen van Woensdrecht (vol met foto’s, relevante boeken en andere materialen die lokale herinneringen oproepen).

Wil je meer weten of graag een Geheugenkoffer lenen? De medewerkers helpen je hier graag mee!

Belevenistafels

In een aantal Geheugenhuizen hebben we belevenistafels waarmee mensen worden uitgedaagd om interactief met elkaar in gesprek te gaan. Het is een groot touchscreen met herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. Deze belevenistafels kun je vinden in:

  • Bibliotheek Oudenbosch 
  • Bibliotheek Hoogerheide (Moby Touch)
  • Bibliotheek Zevenbergen 

De Moby Touch is een belevenistafel die mobiel is. Deze kunnen we dus makkelijk verplaatsen en op verschillende plekken inzetten.

Kom zeker een kijkje nemen in de bibliotheek. De medewerkers vertellen je er graag meer over.
Het Geheugenhuis is altijd onder openingstijden van de bibliotheek te bezoeken. 

We zijn zelf het medicijn

Je kunt zelf veel doen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid.

GGD West-Brabant biedt heel veel interessante weetjes aan rondom leefstijladviezen om je hersenen gezond te houden. De drie leefstijladviezen die centraal staan zijn:

  • Blijf nieuwsgierig
  • Eet gezond
  • Beweeg regelmatig

Benieuwd naar alle feitjes en weetjes om jouw hersenen en geheugen gezond te houden? GGD West-Brabant organiseert ook een aantal online informatiebijeenkomsten met praktische tips en adviezen.

Kleintje Koffie

Brede Welzijnsinstelling (BWI) Woensdrecht en Alzheimer Nederland organiseren kleinschalige bijeenkomsten met de naam Kleintje Koffie. Per bijeenkomst zijn maximaal 10 gasten, waardoor er voldoende ruimte is om persoonlijke verhalen te delen. Dus ben je mantelzorger van iemand met dementie? Kom dan naar Kleintje Koffie om anderen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Even lekker buiten de deur, onder het genot van een kopje koffie of thee. Je kunt alleen komen of samen met de persoon voor wie je zorgt. Meer informatie, data bijeenkomsten en aanmelden via de oranje button.

Meer informatie en aanmelden Kleintje Koffie

Alzheimer Café

Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan uw geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid. Er is altijd een Alzheimer Café bij u in de buurt.

  • Klik hier voor een Alzheimer Café bij jou in de buurt
  • Klik hier voor Alzheimer Café on tour

Vragenlijst Dementievriendelijke Gemeenschap Steenbergen

In een dementievriendelijke gemeenschap (DVG) zorgt de gemeente Steenbergen ervoor dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. Om een indruk te krijgen van de vorderingen op deze doelstellingen vraagt de gemeente Steenbergen om een vragenlijst in te vullen. Het invullen van deze vragenlijst duurt 5 à 10 minuten. DEZE VRAGENLIJST IS ALLEEN VOOR INWONERS VAN GEMEENTE STEENBERGEN

Vragenlijst Dementievriendelijk Steenbergen