Geheugenhuis

Fysieke plaats in onze vestigingen

Rondom Dementie is ontzettend veel informatie te vinden. Binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom Dementie en het individueel geheugen anders ingericht, dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wil inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij Bibliotheek West Brabant is er daarom één plaats ingericht waar alle informatie en organisaties samenkomen, namelijk in het Geheugenhuis. Het Geheugenhuis heeft een fysieke plaats in de Bibliotheek West-Brabant in de vestigingen: Oudenbosch, Hoogerheide, Roosendaal en Zevenbergen en is voor alle inwoners die betrokken zijn bij of interesse hebben in het individueel geheugen.

Geheugenkoffers

Veel inwoners zijn ondertussen bekend met de verschillende herinneringskoffers. Naast algemene thema’s, zoals de natuur, Nederlandse gewoontes en tradities, verliefd, verloofd, getrouwd, jeugdjaren, oude ambachten en beroepen in Noord-Brabant ontwikkelt de bibliotheek nieuwe thema’s die aansluiten op de lokale behoeften. De koffers kunnen helpen met het voeren van gesprekken en het trainen van je geheugen. Wil je ook aan de slag met een geheugenkoffer? De koffers zijn te leen in de volgende vestigingen: 

  • Bibliotheek Zevenbergen 
  • Bibliotheek Hoogerheide. Samen met de Heemkundekring het Zuidkwartier is de koffer ‘het Geheugen van Woensdrecht’ ontwikkeld. Vol met mooie foto’s, relevante boeken en andere materialen die lokale herinneringen oproepen. Daarnaast zijn er ook koffers te leen gericht op specifieke thema's.
  • Bibliotheek Oudenbosch. In samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap in Oudenbosch is er een Marokkaanse herinneringskoffer ontwikkeld, vol met foto’s, kruiden, boeken, muziek en herkenbare materialen.  

Wil je graag een koffer lenen? De medewerkers in een van de bovenstaande vestigingen kunnen je hiermee helpen! 

Belevenistafels

In een aantal Geheugenhuizen hebben we belevenistafels waarmee mensen worden uitgedaagd om interactief met elkaar in gesprek te gaan. Het is een groot touchscreen met herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. Deze belevenistafels kun je vinden in:

  • Bibliotheek Oudenbosch 
  • Bibliotheek Hoogerheide (Moby Touch)
  • Bibliotheek Zevenbergen 

De Moby Touch is een belevenistafel die mobiel is. Deze kunnen we dus makkelijk verplaatsen en op verchillende plekken inzetten.

Kom zeker een kijkje nemen in de bibliotheek vestiging, de bibliotheekmedewerkers willen je graag uitleg hierover geven. Het Geheugenhuis is altijd onder openingstijden van de bibliotheek te bezoeken.