Een bibliotheek voor iedereen

Belevenisfestival 'Trots op jou'

In november 2022 organiseerden Social Klus en de gemeente Roosendaal het festival 'Trots op jou'. Bezoekers konden ervaren hoe het is om te leven met een persoonlijke uitdaging, bijvoorbeeld alzheimer, slechtziendheid of autisme.

Klik hier voor een terugblik

Een saxofonist en een pianist spelen muziek tijdens het belevenisfestival Trots op jou in de bibliotheek in Roosendaal

Nederlands oefenen

Als je de Nederlandse taal kunt spreken, schrijven en lezen kun je meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld een gesprek voeren met de buurvrouw of een sollicitatiebrief schrijven. 

Bij de bibliotheek kun je gratis oefenen met de Nederlandse taal, ook als je al je hele leven Nederlands spreekt. We hebben hiervoor de volgende mogelijkheden:

  • Inloopspreekuur Digi-Taalhuis
    Krijg informatie over taalcursussen en computercursussen bij jou in de buurt.
  • Taaloefengroep
    Oefen met Nederlands spreken, schrijven en lezen. Je maakt opdrachten. Je moet je hiervoor aanmelden bij het inloopspreekuur Digi-Taalhuis.
  • Taalcafé
    Oefen met Nederlands spreken en ontmoet nieuwe mensen. Je hoeft je niet aan te melden.

Meer informatie over Nederlands oefenen

Meertalig voorlezen

Voorlezen is gezellig en belangrijk. Als je je kind voorleest, leert hij snel nieuwe woordjes. Maar wat doe je als je thuis geen Nederlands spreekt? In welke taal moet je dan voorlezen?

Het belangrijkste is dat je voorleest in de taal die je zelf het beste kent. Bij ons vind je daarom ook boeken voor kinderen in het Engels, Pools, Turks en Arabisch.

De VoorleesExpress
Heeft jouw zoon of dochter een taalachterstand? Vind je het zelf moeilijk om je kind te helpen met taal? Meld je dan aan voor De VoorleesExpress. Samen met een vrijwilliger gaan jullie thuis voorlezen, praten en taalspelletjes doen. De VoorleesExpress is er voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

Meer informatie over De VoorleesExpress

Rappen over laaggeletterdheid

De rappende psycholoog Kenny Anders schreef samen met 7 cursisten van de Taaloefengroepen en Klik & Tik-cursus een rap over laaggeletterd zijn. Het lied gaat over wat de cursisten willen bereiken met het oefenen van de Nederlandse taal.

Bekijk de video

Rapper Kenny Anders staat in de opnamestudio met cursisten van de Bibliotheek West-Brabant. Hij telt af tot de cursisten mogen beginnen met zingen.

Gesproken boeken

Als je blind, slechtziend of dyslectisch bent of een andere leesbeperking hebt, kun je gebruik maken van gesproken boeken. Een gesproken boek is geen luisterboek. Gesproken boeken worden voorgelezen door een menselijke stem met neutrale intonatie. Ook hebben gesproken boeken een speciale structuur, waardoor je makkelijk naar een volgend hoofdstuk, paragraaf of pagina kunt gaan.

Ontdek de gesproken boeken

Grootletterboeken

Heb je een visuele beperking, maar wil je wel graag een boek lezen? Dan is een grootletterboek iets voor jou!

De naam zegt het al: de gebruikte letters in grootletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone boeken. Grootletterboeken zijn in de bibliotheek direct te herkennen aan een grote G op de zijkant van het boek.

Bekijk de grootletterboeken

Dyslexieboeken

Heb je dyslexie? Dan kan lezen een extra uitdaging voor je zijn. Dat is jammer, want lezen is belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. En het is natuurlijk ook super leuk om spannende, grappige en mooie verhalen te lezen! Daarom kun je bij de bibliotheek ook dyslexieboeken lenen.

Dyslexieboeken voor 6 - 12 jaar

Dyslexieboeken voor 12 - 18 jaar

Passend lezen

Voor mensen bij wie 'gewoon' lezen niet (meer) of moeizaam gaat, biedt de bibliotheekservice 'Passend Lezen' boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm aan. Zoals luistercd's, Daisyroms en brailleboeken.

Meer informatie over Passend Lezen

Vrouw heeft koptelefoon op en luistert aandachtig.

Computercursussen

Met de computer en internet kun je heel veel leuke en belangrijke dingen doen. Maar als je niet goed weet hoe het werkt, kan dat best spannend zijn. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om jou te helpen met het verbeteren van digitale vaardigheden, zodat ook jij mee kunt doen in de digitale wereld.

  • Inloopspreekuur Digi-Taalhuis
    Krijg informatie over computercursussen en taalcursussen bij jou in de buurt.
  • Klik&Tik
    Leer op je eigen tempo hoe je de computer of tablet en internet kunt gebruiken. De cursus is gratis, maar je moet je wel aanmelden.
  • Digisterker
    Deze cursus is gericht op werken met websites van de overheid en het gebruiken van DigiD. De cursus is gratis, maar je moet je wel aanmelden.
  • Digistek
    Digistek is een gratis inloopmoment waar je terecht kunt voor het verbeteren van je computervaardigheden. Je gaat in een groep aan de slag met jouw vragen, praktische oefeningen en tips & tricks. Digistek is bedoeld voor mensen die al zelfstandig kunnen werken met een computer, maar daar graag meer verdieping in willen. Of voor mensen die net klaar zijn met de cursus Klik&Tik.

Meer informatie over computercursussen

Informatiepunt Digitale Overheid

Overheidszaken worden steeds vaker digitaal geregeld. Dit kan soms best ingewikkeld zijn.
Voor vragen over de digitale overheid kun je gratis terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. De bibliotheekmedewerkers denken met je mee en geven informatie, zodat je verder kunt. Het IDO is gratis, zonder afspraak en voor iedereen. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent.

Digitale Overheid voor jongeren
Ben jij tussen de 14 en 21 jaar oud? Dan krijg je te maken met digitale zaken die je moet regelen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan en het regelen van studiefinanciering. Dit kan soms best een gepuzzel zijn. Daarom kun je ook voor deze onderwerpen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Of maak gebruik van de stappenplannen op digidingen-desk.nl.

Waar vind je het Informatiepunt Digitale Overheid
In de bibliotheek in Bergen op Zoom, Hoogerheide, Oudenbosch, Rijsbergen, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Zevenbergen bevindt zich een IDO. Het IDO is geopend tijdens de bemande openingsuren van de bibliotheek.

 

Meer informatie over Informatiepunt Digitale Overheid

Boeken voor jeugd

Boeken voor jongeren

Boeken voor volwassenen

Geheugenhuis

Ben of ken je iemand die te maken heeft met geheugenproblemen of dementie? Kom dan naar het Geheugenhuis. Dit is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek in de bibliotheek. Je kunt hier terecht voor informatie en om ervaringen te delen met anderen. Ook kun je hier gebruik maken van de Geheugenkoffers en Belevenistafels.

Je vindt het Geheugenhuis in de bibliotheek in Hoogerheide, Oudenbosch, Roosendaal, Steenbergen en Zevenbergen.

Meer informatie over het Geheugenhuis

De huiskamer voor iedereen

De bibliotheek is een openbare ruimte. Dit betekent dat je onder openingstijd welkom bent en zo lang mag blijven als je wil. Je kunt gebruik maken van de publiekscomputer, een krantje of tijdschrift lezen aan de leestafel of een gesprek voeren met een van de andere bezoekers. Sommige bibliotheken hebben zelfs een piano!

De bibliotheek is eigenlijk een warme huiskamer voor iedereen.

Bekijk de openingstijden van jouw favoriete bibliotheek

Bieb Aan Huis

Kun je niet naar de bieb komen? Dan komt de bieb naar jou! Met de Bieb Aan Huis service kun je blijven genieten van je favoriete boeken. Een vrijwilliger brengt boeken naar mensen die door een beperking niet naar de bibliotheek kunnen komen. Samen met de vrijwilliger spreek je af wat je graag leest en wanneer de boeken kunnen worden gebracht en opgehaald.

De Bieb Aan Huis service is gratis voor alle leden van de Bibliotheek West-Brabant met het Eindeloos Genieten-abonnement.

Meer informatie over Bieb Aan Huis

Digitale Toegankelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat iedereen onze online informatie kan bekijken en gebruiken. Daarom besteden wij de komende tijd veel aandacht aan de digitale toegankelijkheid van onze website. De huidige status van de website van de Bibliotheek West-Brabant is D: voldoet niet.

Bekijk hier de volledige toegankelijkheidsverklaring van deze website.

Toegankelijkheidsverklaring

Heb je een tip?

Heb je een tip over de toegankelijkheid van onze website? Stuur dan een mail naar tips@bibliotheekwb.nl.

Ben je niet tevreden met de manier waarop je opmerking is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd? Dan kun je contact opnemen met de nationale ombudsman.

Neem contact op met de nationale ombudsman