Taalpanels

Lzeen en shicreijvn is neit voor iereeden vezlafneksprend.

Voor mensen die laaggeletterd zijn is het lezen van websites, brieven of werkinstructies niet vanzelfsprekend. Het invullen van formulieren of het lezen van een bijsluiter kan bij hen voor stress en onzekerheid zorgen. Daarom is het belangrijk te communiceren in begrijpelijke taal. Om organisaties daarmee te helpen, kan een Taalpanel ingezet worden.

Wat is een Taalpanel?

Een Taalpanel bestaat uit taalambassadeurs; mensen die zelf laaggeletterd waren, of dat nog steeds zijn. Als ervaringsdeskundigen kunnen zij goed uitleggen hoe ingewikkeld het leven kan zijn als je lezen, schrijven, rekenen, spreken en digitale vaardigheden onvoldoende beheerst.

Wat doet een Taalpanel?
De taalambassadeurs komen naar bedrijven en instellingen toe om bijvoorbeeld hun website, formulieren of foldermateriaal te beoordelen op begrijpelijke taal. Zodat een bedrijf of organisatie weet dat hun communicatie duidelijk én voor iedereen begrijpelijk is. Ook kunnen de taalambassadeurs presentaties geven waarin zij hun ervaringen delen en laten zien wat begrijpelijke communicatie oplevert.

Voor wie?
Alle bedrijven, instellingen en organisaties in gemeente waar een Taalpanel actief is kunnen het taalpanel kosteloos inzetten. In West-Brabant zijn Taalpanels actief in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal.

Meer weten?

Stuur een email naar taalpanel@bibliotheekwb.nl of bel 06 18 05 22 48.

Presentatie Taalpanel Bergen op Zoom

In de Week van Lezen en Schrijven (september 2023) werd in de bibliotheek in Bergen op Zoom het Taalpanel gepresenteerd. Zuidwest TV was erbij en maakte een leuke reportage van dit feestelijke moment.

Bekijk de reportage

Digi-Taalhuis

Het Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden. Als je moeite hebt met de Nederlandse taal, rekenen en/of werken met de computer, kun je bij het Digi-Taalhuis meer informatie krijgen over cursussen.  

Meer weten

Nederlands oefenen

Bij de bibliotheek kun je gratis oefenen met het lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Op deze pagina vind je meer informatie over alle mogelijkheden. Je kunt ook gerust eens binnen lopen bij het Taalcafé in de bibliotheek bij jou in de buurt.

Meer weten