Digi-Taalhuis

Wat te doen bij laaggeletterdheid?

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterde mensen hebben moeite met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Deze basisvaardigheden heb je nodig om zelf zaken te kunnen regelen en om te kunnen meedoen in de maatschappij. In West-Brabant heeft naar schatting 1 op de 6 werkende inwoners (16-65 jaar) moeite met (digi)taalvaardigheden.

Leer meer over laaggeletterdheid

Wat kun je doen als doorverwijzer?

Als je iemand kent die moeite lijkt te hebben met het begrijpen van informatie, schrijven en/of het werken op de computer, dan kun je diegene helpen. Niet alleen door te laten zien dat hij/zij zich niet hoeft te schamen, maar ook door aan te geven dat er mogelijkheden zijn om de basisvaardigheden te verbeteren. 

Kijk wat jij kunt doen

Flyers over ons taalaanbod

Met deze flyers in makkelijke taal kun je iemand informeren over en verwijzen naar ons taalaanbod. 

Download de papieren flyer

Download de flyer voor WhatsApp

Basiscursus Rekenen

Iedereen komt dagelijks situaties tegen waarbij getallen en rekenvaardigheden een rol spelen. Voor een aantal mensen is rekenen een automatisme, maar voor heel veel mensen is rekenen helemaal niet zo vanzelfsprekend. De bibliotheek biedt daarom een Basiscursus Rekenen aan. Deze cursus is gratis. Wil jij beter leren rekenen? Stuur ons een email. Dan nemen we contact met je op.

Stuur een email

Wat leer je in deze cursus?

  • Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen
    en delen;
  • Rekenen met tijd
    (klok, tabellen en agenda);
  • Rekenen met geld
    (wisselgeld, prijzen en kortingen);
  • Breuken en verhoudingen
    (hoeveelheden en verdelen);
  • Meten en wegen
    (meters, liters, grammen en inhoud).

Tips voor werkgevers

Laaggeletterde medewerkers helpen

Veel bedrijven hebben niet door dat hun medewerkers problemen hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Laaggeletterden schamen zich vaak en weten met het verzinnen van smoesjes vaak hun probleem te verbergen. Door laaggeletterde medewerkers te helpen hun basisvaardigheden te verbeteren, zorg je ervoor dat zij beter mee kunnen komen in de maatschappij én in het bedrijf.

Hoe kun je laaggeletterde medewerkers helpen?

Ken je iemand die laaggeletterd is of digitaal moeite heeft? Maak het eerst bespreekbaar. Geef aan dat er mogelijkheden zijn om daar iets (gratis) aan te doen. Ook op oudere leeftijd zijn er allerlei mogelijkheden. Je kunt je medewerker doorverwijzen naar het inloopspreekuur van het Digi-Taalhuis. Daar helpen wij verder met het zoeken van een cursus die het beste bij jouw medewerker past.

Op de website van Taal West-Brabant vind je nog meer tips voor het helpen van laaggeletterde medewerkers. 

Lees de tips

Medewerkers trainen om laaggeletterdheid te herkennen

De Bibliotheek West-Brabant verzorgt gratis trainingen voor het herkennen en aanstippen van laaggeletterdheid voor mensen die dagelijks laaggeletterden tegenkomen op hun werk. Denk bijvoorbeeld aan HR-personeel en leidinggevenden. 

Training 1: Herkennen en doorverwijzen

Een ervaringsdeskundige die zelf ooit laaggeletterd is geweest, komt vertellen en geeft tips over hoe je om kunt gaan met laaggeletterdheid op de werkvloer.

Training 2: Motiverende gesprekstechnieken

Na het volgen van de training Herkennen en doorverwijzen kan ook de vervolgtraining Motiverende gesprekstechnieken gevolgd worden. Deze training gaat in op hoe medewerkers een gesprek aan kunnen gaan als ze laaggeletterdheid vermoeden.

Wil je meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Neem contact op

Handige links

Er worden allerlei initatieven georganiseerd voor het verminderen van laaggeletterdheid. Hieronder vind je een aantal interessante links die jou als werkgever verder kunnen helpen.

Subsidiemogelijkheden

Via stichting Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.

> Lees meer over subsidiemogelijkheden

Taal Werkt!

Het programma ‘Taal werkt!’ is ontwikkeld voor werkgevers in de regio West-Brabant en maakt het gemakkelijk om op de werkvloer aan de slag te gaan met laaggeletterdheid.

> Meer informatie

Webinar Werk en Taal

Cubiss ontwikelde de webinar 'Werk en Taal' om werkgevers inzage te geven in de problematiek van laaggeletterdheid. In deze webinar geven zij ook ideeën en oplossingen.

> Naar de webinar

Video: Het Digi-Taalhuis

Taal West-Brabant maakte een korte video waarin collega's van Digi-Taalhuis uitleggen meer vertellen over de website van Taal West-Brabant en wat het Digi-Taalhuis kan betekenen. 

Taalkaarten

In de taalkaarten hieronder vind je een handig overzicht van het curusaanbod per gemeente. 

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Halderberge

Gemeente Moerdijk

Gemeente Roosendaal

Gemeente Steenbergen

Gemeente Woensdrecht

Wat is Taal West-Brabant?

Taal West-Brabant is de naam van het regionale taalnetwerk van de gemeenten in West-Brabant. Zij delen informatie, organiseren inspiratiesessies, maken regionale afspraken met onderwijsinstellingen en nog veel meer. Ben je op zoek naar een Digi-Taalhuis in West-Brabant? Neem dan eens een kijkje op de website van Taal West-Brabant.

Naar Taal West-Brabant