Aandacht voor taal, (voor)lezen, boeken, en digitale media is van grote betekenis voor de taalontwikkeling van kinderen. De Bibliotheek West-Brabant werkt graag met professionals samen om het plezier in lezen en taalontwikkeling te bevorderen. Er is een speciaal aanbod ontwikkeld voor de kinderopvang. Dit aanbod bestaat uit: advies op maat, deskundigheidsbevordering voor pedagogisch medewerkers, activiteiten, projecten om in de groep mee te werken en abonnementen van de bibliotheek.
Een kwartier (voor)lezen per dag kan wel 1000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Als kinderen meer lezen worden ze niet alleen beter in taal maar ontwikkelen ze ook andere vaardigheden.
De leesvaardigheid en het leesplezier van Nederlandse leerlingen is verder afgenomen. Dat blijkt uit het internationale onderzoek Pirls waaraan 57 landen meedoen. Nederlandse jongeren bungelen helemaal onderaan de lijst als het gaat om leesplezier. Daarmee daalt ook de leesvaardigheid. Onderzoekers, politici en leraren maken zich al jaren zorgen.Schrijver Kluun en leraar Merel van Vroonhoven, tevens voorzitter raad van toezicht Stichting Lezen, zien niet alleen het probleem maar ook de oplossing.
Met het programma de Bibliotheek op school (dBos), werken gemeente, school en bibliotheek samen om leesbevordering, leesmotivatie en informatievaardigheden structureel in te zetten. Scholen die meedoen met dBos hebben een schoolbibliotheek, een leesplan, een activiteitenplan en bekijken jaarlijks de behaalde resultaten. Ook worden zij begeleid door een leesmediaconsulent van de bibliotheek die de schoolbibliotheek ondersteunt, projecten uitvoert en helpt bij het maken van keuzes op basis van de behaalde resultaten en het opgestelde leesmediaplan.
De bibliotheek kan op maat gemaakte projectcollecties samenstellen. Zo heb je zonder veel moeite de leukste en beste boeken in de klas. Een projectcollectie kan bestaan uit prentenboeken, leesboeken en informatieve boeken. De collectie is te gebruiken als extra aanbod in de klas, maar bijvoorbeeld ook voor thematisch gebruik en begrijpend lezen.
Alle kinderopvanglocaties én scholen
die niet meedoen met dBos, kunnen projectcollecties aanvragen via het aanvraagformulier projectcollecties.
Hiervoor is wél een abonnement nodig.
Scholen die meedoen met dBos,
kunnen contact opnemen met hun Leesmediaconsulent.
Wat kost het?
De eerste 5 collecties die in een schooljaar aangevraagd worden zijn gratis. Daarna worden kosten in rekening gebracht;
€ 5,00 voor een kleine collectie (max. 5 boeken) en € 25,00 voor een grote collectie (max. 15 boeken).
We willen dat alle Brabantse kinderen met een goede woordenschat aan het primair onderwijs kunnen beginnen, dat de leesvaardigheid en leesmotivatie van Brabantse scholieren aantoonbaar vergroot wordt en dat alle Brabantse jongeren geletterd het middelbaar onderwijs verlaten. Daarom doen wij mee aan het Leesoffensief Brabant!.
Ben jij werkzaam in het onderwijs? En wil je geïnspireerd worden door onze Leesmediaconsulenten. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief Onderwijs.
Met een voorleescoördinator wordt het voorleesbeleid goed geborgd binnen jouw instelling. Daarnaast is het meedoen met de landelijke Monitor ook van grote waarde om te zien waar jouw locatie zich nog kan ontwikkelen of om te zien wat er allemaal goed gaat.
Deze training gaat over mediaopvoeding voor pedagogisch medewerkers die werken met kinderen tot 6 jaar.
Kleintje Digi(taal) bestaat naast een e-learning module uit een inspirerende startbijeenkomst en coaching door de bibliotheek.
Deze training biedt praktische handvatten om door middel van voorlezen te werken aan actieve taalstimulering, verhaalbegrip en begrijpend luisteren bij baby’s en peuters.
Zelf werkzaam in de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of een bibliotheek? Deze website helpt je verder met de uitvoering van het programma BoekStart.
Hoe zorg je ervoor dat kinderen ook tijdens de vakantie gestimuleerd worden om een boek te pakken? In deze storytelling vertellen Lisette van Geel (Bibliotheek West-Brabant), Rob Stevens (leerkracht), Simone Kloet en Patrick Hamers (ouders van basisschoolleerlingen) over waarom doorlezen in de vakanties zo belangrijk is en op welke manier je dit leuk maakt voor jongeren.
Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Neem dan gerust contact met ons op.
0-4 jaar
Marleen van Bezooijen
Email: m.vanbezooijen@bibliotheekwb.nl
Voortgezet onderwijs
Gertruud Hoff
Email: g.hoff@bibliotheekwb.nl
Algemene informatie
Nelleke ten Haaf
Email: n.tenhaaf@bibliotheekwb.nl