Nederlands leren

Nederlands oefenen

Taaloefengroep

In de Taaloefengroep oefen je met het lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Samen met andere mensen maak je oefeningen. Ook speel je leuke spelletjes. Een vrijwilliger helpt je hierbij. Er zijn Taaloefengroepen in:     

 • Bergen op Zoom    
 • Hoogerheide  
 • Oudenbosch
 • Rijsbergen     
 • Roosendaal     
 • Rucphen     
 • Steenbergen     
 • Zevenbergen    

De Taaloefengroep is gratis. Je moet je wel aanmelden. Dit kan op de volgende manieren: 

 • Via het inloopspreekuur;  
 • Een mail sturen naar digitaalhuis@bibliotheekwb.nl;  
 • Bellen of een WhatsApp bericht sturen naar 06 18 05 22 48;   
 • Het formulier invullen. Dit kun je doen door te klikken op de oranje knop hieronder.

Aanmelden voor Taaloefengroep

Taalcafé

Wil je graag oefenen met het spreken van Nederlands? Lijkt het je leuk om andere mensen te ontmoeten? Kom dan naar het Taalcafé! Hier drink je koffie en thee en praat je met andere mensen. Net als in een echt café! In het Taalcafé is ook altijd een vrijwilliger aanwezig.

Elke week is er een Taalcafé in: 

Het Taalcafé is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Loop dus een keer naar binnen en praat gezellig mee!

Verder oefenen

Taal & Geld

Wil je beter leren omgaan met geld? Of wil je oefenen met rekenen? Bij de bibliotheek helpen we je graag!

Bekijk het cursusaanbod

Taal & Gezondheid

Wil je meer weten over gezond eten? Of wil je oefenen met praten met de dokter? Bij de bibliotheek helpen we je graag!

Bekijk het cursusaanbod

Tip: Lees Simpel app

Lees Simpel is een app. Met deze app kun je een foto maken van een lastige brief. De app maakt dan een samenvatting van de brief in eenvoudig Nederlands. De app is gratis. Je kunt de app downloaden voor Apple en Android.

Meer informatie en downloaden

Rappen over laaggeletterdheid

Rapper Kenny Anders, wiens echte naam Kenny van Elteren is, is een rapper en psycholoog uit Bergen op Zoom. Hij zet zich samen met de Bibliotheek West-Brabant in om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. In 2021 en 2022 maakte hij samen met een aantal deelnemers van onze Taaloefengroepen hiervoor een speciale rap. Bekijk hier de videoclips.

Lees hier het verhaal van Kenny

Kenny Anders - Vertrouwensband

In 2021 schreef Kenny de rap Vertrouwensband over laaggeletterdheid. Hij deed dit aan de hand van de verhalen van drie laaggeletterden: Leo uit Nieuw-Zeeland, Senistan uit Turkije en Danny uit Bergen op Zoom. Zij zijn deelnemers aan een Taaloefengroep en leren daar de Nederlandse taal.
 

Kenny Anders - Ooit op één dag

In 2022 gingen Nisa, Carmen, Ineke, Gehan, Karmela, Soraya en Kiky de uitdaging aan om samen met Kenny een rap te schrijven. Voor hen een extra uitdaging, omdat zij de Nederlandse taal niet goed beheersen. Allemaal vertellen zij hun persoonlijke verhaal: waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. En Ooit op één dag zullen deze dromen uitkomen!

NOS: Nieuws in makkelijke taal

De NOS heeft een nieuwsformat ontwikkeld: het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal. Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT-1 en NT-2), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. In dit journaal dat tien minuten duurt gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal en legt complexe woorden extra uit. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het beeldgebruik, de vormgeving en de combinatie van onderwerpen.

Bekijk hier de uitzendingen

Als Taal je tegenhoudt....

Hoe kan het dat er nog zoveel laaggeletterden in ons land zijn?
2,5 miljoen Nederlanders hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen meekomen in de maatschappij.
Ze vinden geen werk, hebben te maken met spanningen thuis, schulden en een slechte gezondheid. Ervaringsdeskundigen gaan hierover in gesprek met onderwijsminister Dennis Wiersma. 
 

Bekijk hier de uitzending

Digi-Taalkaarten

Een Digi-Taalkaart is een handig overzicht met informatie over alle cursussen bij jou in de buurt. Hieronder vind je de Digi-Taalkaarten uit jouw gemeente.

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Halderberge

Gemeente Moerdijk

Gemeente Roosendaal

Gemeente Steenbergen

Gemeente Woensdrecht

Wil je oefenen met de computer?

Dan kun je je aanmelden voor een van de gratis computercursussen. In deze cursus kun je ook oefenen met de tablet en met internet. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Computercursussen

Voor doorverwijzers en werkgevers

Ken je iemand die moeite heeft met het spreken, schrijven en lezen van de Nederlandse taal? Dan kun je die persoon helpen. Bijvoorbeeld door die persoon door te verwijzen naar het inloopspreekuur van het Digi-Taalhuis. Op de website van Taal West-Brabant vind je meer informatie over laaggeletterdheid en hoe je een laaggeletterd persoon kunt helpen.

Kijk wat jij kunt doen