Nederlands leren

Nederlands oefenen

Taaloefengroep

In de Taaloefengroep oefen je met het lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Samen met andere mensen maak je oefeningen. Ook speel je leuke spelletjes. Een vrijwilliger helpt je hierbij. Er zijn Taaloefengroepen in:     

  • Bergen op Zoom
  • Fijnaart
  • Helwijk    
  • Hoogerheide  
  • Oudenbosch
  • Rijsbergen     
  • Roosendaal     
  • Rucphen     
  • Steenbergen     
  • Zevenbergen    

Meedoen met de Taaloefengroep is gratis. Je moet alleen wel
vooraf aanmelden. Dit kan op de volgende manieren: 

Aanmelden voor Taaloefengroep

Taalcafé

Wil je graag oefenen met het spreken van Nederlands? Lijkt het je leuk om andere mensen te ontmoeten? Kom dan naar het Taalcafé! Hier drink je koffie en thee en praat je met andere mensen. Net als in een echt café! In het Taalcafé is ook altijd een vrijwilliger aanwezig.

Elke week is er een Taalcafé in: 

Het Taalcafé is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Loop dus een keer naar binnen en praat gezellig mee!

Taal & Geld

Wil je beter leren omgaan met geld? Of wil je oefenen met rekenen? Bij de bibliotheek helpen we je graag!

Bekijk het cursusaanbod

Taal & Gezondheid

Wil je meer weten over gezond eten? Of wil je oefenen met praten met de dokter? Bij de bibliotheek helpen we je graag!

Bekijk het cursusaanbod

Tip: Lees Simpel app

Lees Simpel is een app. Met deze app kun je een foto maken van een lastige brief. De app maakt dan een samenvatting van de brief in eenvoudig Nederlands. De app is gratis. Je kunt de app downloaden voor Apple en Android.

Meer informatie en downloaden

Verder oefenen

Oefenen met de computer?

De Bibliotheek West-Brabant biedt gratis cursussen, workshops en spreekuren aan over computers en internet. Klik op de link voor meer informatie. Je kunt ook naar het inloopspreekuur Digi-Taalhuis komen voor meer informatie.

Computercursussen

Oefenen met cijfers?

Elke dag heb je te maken met rekenen en cijfers. Bijvoorbeeld als je aanbiedingen vergelijkt, de muren wilt schilderen of iets moet afwegen tijdens het koken. Vind jij dit lastig? De bibliotheek helpt je graag verder met gratis trainingen en cursussen.

Cursussen rekenen en cijfers

Oefenen met solliciteren?

Solliciteren is soms best lastig. Hoe schrijf je een goede brief? Wat zet je op je cv? Hoe presenteer je je bij een werkgever? De bieb kan je helpen met trainingen en workshops. Zodat je ontdekt wat jíj belangrijk vindt bij het zoeken naar werk.

Trainingen/workshops De Bieb Werkt

Ik begrijp je niet goed | Ik heb moeite met lezen en schrijven

Je kent ze vast wel. Kleine kaartjes die mensen soms bij zich dragen als zij aan anderen willen laten zien dat ze bijvoorbeeld dementie hebben. En daardoor moeizamer communiceren of dingen minder goed begrijpen. Voor mensen die laaggeletterd zijn bestond zo'n hulpmiddel nog niet. Tijd voor de Bibliotheek West-Brabant om in actie te komen! Vanaf nu zijn deze kaartjes ook voor laaggeletterden beschikbaar. Heeft jouw organisatie interesse om deze kaartjes te helpen verspreiden en zo aandacht te vragen voor laaggeletterdheid? Vul dan het aanvraagformulier in. Dan sturen we je graag een aantal exemplaren toe.

Aanvraagformulier

Voor doorverwijzers en werkgevers

Ken je iemand die moeite heeft met het spreken, schrijven en lezen van de Nederlandse taal? Dan kun je die persoon helpen. Bijvoorbeeld door die persoon door te verwijzen naar het inloopspreekuur van het Digi-Taalhuis. Op de website van Taal West-Brabant vind je meer informatie over laaggeletterdheid en hoe je een laaggeletterd persoon kunt helpen.

Kijk wat jij kunt doen

Taalvrijwilliger worden?

Als je taal leuk vindt en graag met mensen werkt, is taalvrijwilliger misschien iets voor jou. Je helpt anderen om te oefenen met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en spreken. Je kunt bijvoorbeeld tijd reserveren om met andere mensen Nederlands te spreken. In verschillende bibliotheken zoeken we enthousiaste taalvrijwilligers.

Bekijk de vacatures

In de media | Aandacht voor laaggeletterdheid

Gezien op TV | Leven zonder Letters en Duidelijke Taal

Leven zonder Letters
Zanger Frans Bauer, woonachtig in West-Brabant, daagt in dit tv-programma twaalf mensen die laaggeletterd zijn uit om hun grootste onzekerheid aan te pakken. En hun droom te laten uitkomen. Want als je hulp vraagt, is er heel veel mogelijk.
Meer informatie

Duidelijke Taal
In dit tv-programma onderzoekt actrice Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Loes woont in een Rotterdamse wijk waar een derde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. Ze volgt een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast? Meer informatie

Digi-Taalhuis

Taalvrijwilliger worden? Klik hier

NOS: Nieuws in makkelijke taal

De NOS heeft een nieuwsformat ontwikkeld: het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal. Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT-1 en NT-2), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. In dit journaal dat tien minuten duurt gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal en legt complexe woorden extra uit. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het beeldgebruik, de vormgeving en de combinatie van onderwerpen.

Bekijk hier de uitzendingen

Als Taal je tegenhoudt....

Hoe kan het dat er nog zoveel laaggeletterden in ons land zijn?
2,5 miljoen Nederlanders hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen meekomen in de maatschappij.
Ze vinden geen werk, hebben te maken met spanningen thuis, schulden en een slechte gezondheid. Ervaringsdeskundigen gaan hierover in gesprek met onderwijsminister Dennis Wiersma. 
 

Bekijk hier de uitzending

Rappen over laaggeletterdheid

Kenny Anders is een rapper en psycholoog uit Bergen op Zoom. Hij zet zich samen met de Bibliotheek West-Brabant in om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. In 2021 en 2022 maakte hij samen met een aantal deelnemers van onze Taaloefengroepen hiervoor een speciale rap.

Lees hier het verhaal van Kenny

Kenny Anders - Vertrouwensband

In 2021 schreef Kenny de rap Vertrouwensband over laaggeletterdheid. Hij deed dit aan de hand van de verhalen van drie laaggeletterden: Leo uit Nieuw-Zeeland, Senistan uit Turkije en Danny uit Bergen op Zoom. Zij zijn deelnemers aan een Taaloefengroep en leren daar de Nederlandse taal.
 

Kenny Anders - Ooit op één dag

In 2022 gingen Nisa, Carmen, Ineke, Gehan, Karmela, Soraya en Kiky de uitdaging aan om samen met Kenny een rap te schrijven. Voor hen een extra uitdaging, omdat zij de Nederlandse taal niet goed beheersen. Allemaal vertellen zij hun persoonlijke verhaal: waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. En Ooit op één dag zullen deze dromen uitkomen!