Jeugd | 6-12 jaar

Jeugd & Jongeren

Blijven (voor)lezen is belangrijk

Een kwartier lezen per dag kan wel 1000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Het is dus belangrijk dat je met plezier blijft lezen zowel op school als thuis. Wil je weten welk boek of materiaal het best bij jou past? Op deze pagina vind je alles over (voor)lezen, taalontwikkeling, educatieve en verantwoorde apps voor basisschoolleerlingen, boekentips, (digitale) prentenboeken, leuke activiteiten en informatie over de landelijke campagnes voor kinderen, ouders en professionals.  

šŸ“š Nieuwe boeken


Nieuw: Bliksem!

Bliksem is een digitaal interactief verhaal voor kinderen. Boi wil weerman worden, net als zijn vader. Het liefst wil hij zelf bliksem maken, maar dat is nog niet zo makkelijk. Log in met je bibliotheekaccount om het verhaal te bekijken.

Naar Bliksem!

E-books en luisterboeken

Naar online Bibliotheek

Op zoek naar een goed boek? Op jeugdbibliotheek.nl vind je de leukste digitale kinderboeken. Zoals een e-book of luisterboek en als bibliotheeklid gratis te lenen op laptop, tablet of telefoon.  

BiebFabriek

Naar werkstuk en spreekbeurt

Tijdens de BiebFabriek maken en leren we samen met jou nieuwe dingen. Iedere schoolvakantie worden in verschillende vestigingen leuke Ć©n educatieve activiteiten georganiseerd.  

De Voorleeshoek

Een online boekenkast helemaal vol met leuke Ć©n educatieve voorleesfilmpjes en verhalen. Vind hier elke week nieuw verhaal voorgelezen voor kinderen van 0 t/m 10 jaar.

Mediawijsheid

mediawijsheid

Hoe ga jij om met internet? En wat typ je wel en niet tijdens het chatten? Bekijk handige info over Mediawijsheid.

Junior Einstein

Naar Junior Einstein

Oefen met Junior Einstein voor alle schoolvakken, ook thuis. Log in met je Bibliotheekaccount. 

Dyslectisch?

Makkelijk lezen

Ben je dyslectisch? Dan kan lezen een extra uitdaging zijn. Gelukkig hebben we van alles om het jou makkelijk te maken.

Grote vriendelijke podcast

De eerste Nederlandse podcast voor jeugd en volwassenen over jeugdliteratuur. Luister naar de maandelijkse podcast en blijf op de hoogte van allerlei kinderboekennieuws.  

Kinderjury

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar? Dan kun je deel uitmaken van de Kinderjury! Je bepaalt met elkaar welk boek de lezersprijs van de Kinderboekenweek in ontvangst mag nemen.  

De Waanzinnige Podcast

De waanzinnige podcast

Luister naar de Waanzinnige Podcast. Een podcast voor en door kinderen over boeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek en leest een stukje voor.

Yoleo

Hoe maak je lezen leuk? Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt
gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook
makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort
karaoke dus!

Medialab

In de bibliotheek in Roosendaal hebben we een Medialab. Benieuwd wat je daar allemaal kunt doen. Kom dan eens een keertje kijken of lees verder.

 

Wepboek

Geanimeerde prentenboeken is het nieuwe voorlezen. Bij deze
WePboeken gaat het taalbegrip twee keer sneller! Lees ze samen met je kind voor een veilig en knus gevoel. Dubbel leesplezier!

De Bibliotheek op school

Een kwartier lezen per dag kan wel 1000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Als kinderen meer lezen worden ze niet alleen beter in taal maar ook in andere vakken. Met het programma de Bibliotheek op School (dBoS), werken gemeente, school en bibliotheek samen om leesbevordering, leesmotivatie en informatievaardigheden structureel in te zetten.


Scholen die meedoen met dBoS hebben een schoolbibliotheek, een leesplan, een activiteitenplan en bekijken jaarlijks de resultaten in de monitor. Een leescoƶrdinator van de school en de leesmediaconsulent van de bibliotheek werken samen. De leesmediaconsulent ondersteunt de schoolbibliotheek en voert projecten uit op de school, daarnaast helpt de leesmediaconsulent bij het maken van keuzes op basis van de monitor en het leesmediaplan.