DigiWegwijs

Onderwerpen DigiWegwijs

De online Bibliotheek

Wist je dat bijna 30.000 e-books en meer dan 4000 luisterboeken te leen zijn via de online Bibliotheek? Maar hoe gebruik je de online Bibliotheek eigenlijk?  

Meer leren over de online Bibliotheek

MediaLab

Experimenteer met nieuwe media (apparatuur) in het MediaLab. In diverse workshops kun je aan de slag gaan met bijvoorbeeld een 3D printer of het programmeren van je eigen robot of game.

Meer leren over het MediaLab

Digitale Opruim Actieweek!

Loop jij al langer rond met het idee dat je écht je foto's of email eens moet opruimen? Dan is dit hét moment! Op 3 april start onze Digitale Opruim Actieweek! We laten die week zien hoe je dat opruimen handig(er) kunt doen. Het voordeel van digitaal opruimen is dat je telefoon en computer er minder traag van worden. Opruimen loont dus!

Meer informatie over de Digtale Opruim Actieweek

Digitale technologie

Maurits Kaptein is schrijver van het boek Hallo Wereld, Hallo Computer. Hij weet als geen ander hoe computersystemen werken, waar we voor moeten waken en welke kansen ze bieden. Denk aan kunstmatige intelligentie of algoritmen.

Bekijk hier het filmpje

Online privacy

Op het internet is tegenwoordig nog maar weinig privé. We liken, taggen en chatten wat af. We staan daarbij niet altijd stil bij het feit dat alles wat je online zet, te achterhalen is.
 

Meer leren over online privacy

Digitale verslavingen

Journalist en filosoof Doortje Smithuijsen neemt je mee in de gevolgen van digitalisering. In hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? En waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een obsessie?

Bekijk hier het filmpje

Aanmelden nieuwsbrief DigiWegwijs

Met de nieuwsbrief DigiWegwijs ben je als eerste op de hoogte van activiteiten van de bibliotheek over de digitale wereld. Zoals experimenten en activiteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Maar ook handige en leuke tips, apps, weetjes en andere zaken over de digitale wereld. Je leest het allemaal in deze nieuwsbrief die elke 2 maanden verschijnt.

Aanmelden nieuwsbrief DigiWegwijs

Workshop Kennismaken met Canva

Nancy van Loon-Coster verzorgde een online workshop waarin ze de basis van de website Canva uitlegt. Met deze website kun je op een makkelijke manier leuke ontwerpen maken voor presentaties, flyers, posters en social mediaberichten.

Bekijk hier de workshop Canva

Smartphone fotografie

Tegenwoordig worden bijna alle foto's gemaakt met de mobiele telefoon. Maar wat moet je juist wel en niet doen om goed te fotograferen met je smartphone?
 

Meer leren over smartphone fotografie

Sterke wachtwoorden

Goede wachtwoorden voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Maar hoe maak je nu zo'n sterk wachtwoord?

Meer leren over sterke wachtwoorden

Veilige WiFi

Met openbare wifi-netwerken kun je snel én gratis op internet. Maar is dat eigenlijk veilig? We leggen uit wat het verschil is tussen een open verbinding en een beveiligde verbinding. En hoe je veiliger gebruik kunt maken van WiFi.

Meer leren over veilige WiFi

Cybercriminaliteit

Cybercriminelen houden je online in de gaten, ook als je op vakantie bent. Gelukkig kun je daar zelf makkelijk iets tegen doen.
 

Meer leren over cybercriminaliteit

Fake News

Fake news of nepnieuws is bewust onjuiste informatie als nieuws in verschillende vormen verspreiden. Maar hoe herken je Fake News eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Meer leren over Fake News

Kind en beeldscherm

Kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ naar hun favoriete filmpje
of app snel te vinden. Maar om er wijs mee om te gaan, is begeleiding
nodig.

Meer leren over kind en beeldscherm

Alles over 3D printen

Wist jij dat 3D printers voedsel kunnen printen? Of huizen? De opmars van 3D printen is al een tijdje aan de gang. Ook jij kunt aan de slag met 3D printen bij de bibliotheek!

Meer leren over 3D printen

Webinar Veilig online op vakantie

De Bibliotheek West-Brabant verzorgde in samenwerking met de politie een gratis webinar over Veilig online op vakantie gaan. Politieagent Christiaan van den Berg, van de afdeling cybercrime van Politie Zeeland West-Brabant, vertelde alles over dit thema en gaf uitleg over veilig online surfen en deelde tips hoe je wifinetwerken en social media veilig op vakantie gebruikt.