Nepnieuws

Wat is Fake News?

Fake news of nepnieuws is bewust onjuiste informatie als nieuws verspreiden. De verspreiders willen er geld mee verdienen (clickbait), doen het voor de lol (satire) of om meningen te beïnvloeden (vaak politiek). Dat het verspreiden van fake news gevolgen heeft, mag duidelijk zijn.

Van alle tijden

Misleidende berichten en beelden bestaan al heel lang. Tegenwoordig kan bijna iedereen (nep)nieuws maken. Het verspreiden ervan is in onze digitale wereld nog nooit zo makkelijk geweest. Hierdoor kunnen meningen sneller dan ooit worden beïnvloed. Bedrijven, mensen in de politiek, actievoerders en anderen gebruiken dit al heel lang om een bepaald beeld neer te zetten. Iedereen wordt beïnvloed, al is het maar (steeds) een beetje.

Digitale Detox

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Kijk dan hier wat je zelf kunt doen voor een betere 'digitale ik'.

Meer weten over Digitale Detox

logo Digitale Detox

Handige websites

Mediawijsheid

Logo Mediawijsheid.nl

Dé startpagina op het gebied van media en mediawijsheid. Het is een betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media.

Naar Mediawijsheid

De politie over nepnieuws

Hier geeft de politie meer informatie over de verspreiding van nepnieuws.

 

Tips van de politie

Rijksoverheid

Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over nepnieuws op social media.

Tips Rijksoverheid

De rol van social media

Met de social media bubbels die zijn gecreëerd, zorgen algoritmes ervoor dat je steeds te zien krijgt waar je gevoelig voor bent. Dat begint vaak heel klein en onopvallend, maar kan eindigen in de meest vreemde theorieën. Daarom is het belangrijk kritisch te kijken naar berichten die je leest.

Lees meer over social media en nepnieuws

Telefoon met social media iconen

Podcasts over Fake News

Wat te doen tegen nepnieuws?

Aan het front van de informatieoorlog

Boeken over Fake News