Nepnieuws

Interactieve expo 'The Glass Room'

In de bibliotheek in Bergen op Zoom kun je de interactieve expo The Glass Room bekijken. The Glass Room biedt een interessant kijkje aan de ‘achterkant’ van je smartphone. Hoe zijn we in korte tijd zo verknocht geraakt aan het gebruik hiervan? Maar ook: hoe nepnieuws werkt en waarom het steeds vaker grip krijgt in de echte wereld. De expositie maakt inzichtelijk hoe bepaalde systemen werken en legt uit hoe deepfake of nepnieuws wordt gemaakt. We geven je handige tips mee om zelf 'in control' te blijven.

De expositie is interactief. Dus kijk, doe en luister vooral mee. Een bezoek aan The Glass Room duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten. De expositie is gratis toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom niet met grote groepen mensen tegelijk. Je vindt de expositie op de 2e etage in de bibliotheek van Bergen op Zoom.

Digitale Detox

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Kijk dan hier wat je zelf kunt doen voor een betere 'digitale ik'.

Meer weten over Digitale Detox

Handige websites

Mediawijsheid

Dé startpagina op het gebied van media en mediawijsheid. Het is een betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media.

De politie over nepnieuws

Hier geeft de politie meer informatie over de verspreiding van nepnieuws.

Rijksoverheid

Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over nepnieuws op social media.

De rol van social media

Met de social media bubbels die zijn gecreëerd, zorgen algoritmes ervoor dat je steeds te zien krijgt waar je gevoelig voor bent. Dat begint vaak heel klein en onopvallend, maar kan eindigen in de meest vreemde theorieën. Daarom is het belangrijk kritisch te kijken naar berichten die je leest.

Lees meer over social media en nepnieuws

Podcasts over Fake News

Wat te doen tegen nepnieuws?

Aan het front van de informatieoorlog

Boeken over Fake News