De Biebfabriek: zomereditie

Escaperoom in de bieb Roosendaal

 

Emile van Loon was heel lang geleden de burgermeester van Roosendaal. Hij woonde in het gebouw wat nu de kinderbibliotheek van Roosendaal is. Maar hij heeft de sleutel van dit gebouw zo goed verstopt dat niemand hem terug kan vinden. Help jij mee de sleutel terug te vinden? Je kunt de sleutel alleen vinden als je alle raadsels oplost. Let op!: maximaal 4 kinderen per keer en altijd onder begeleiding van minimaal 1 volwassene.

Speurtocht raadsels en mysteries in de bieb

Hé!  Hallo.... ..Jij daar.......ja, jij. Er is  een Mysterieus briefje gevonden in de bibliotheek. Kun jij dit mysterie wel oplossen? Dat doe je door de
QR-code speurtocht in jouw bibliotheek te doen. Als je het oplost krijg je de titel ‘Meesterspeurder’. Je kunt je voor deze speurtocht aanmelden bij de balie

Raadsels en mysteries per week

Mysteries in de bieb

Week 1: 26 t/m 31 juli

In een escaperoom los je puzzels en raadsels op om te kunnen ontsnappen. Vind je het leuk om jouw mini-escaperoom in de bieb te maken? Je kunt deze week jouw eigen escaperoom bouwen. Je verzint een verhaal, bedenkt jouw eigen puzzels en raadsels en knutselt de mini-escaperoom in een schoenendoos.

Neem een schoenendoos mee, voor de rest zorgen wij. Heb je zelf een (cijfer)slotje, neem deze dan ook mee.

Leeftijd: 8-12 jaar    Duur: 1,5 uur

Weerwolven in de bieb

Week 2: 2 t/m 7 augustus

’s Nachts, als de bibliotheek gesloten is, kruipen de weerwolven soms tevoorschijn uit de griezelboeken… Durf je mee te doen met de Dolfje Weerwolfje-quiz of het Weerwolvenspel?   

Leeftijd 6-12 jaar    Duur: 1 –1,5 uur  

Niets is wat 't lijkt in de bieb

Week 3 & 4: 9 t/m 21 augustus

Heb jij wel eens een kabouter in het echt gezien? Of een gorgel? Een weerwolf? Of iets anders, wat we allemaal weleens in een boek hebben gezien, maar bijna niemand ooit in het echt? Of iets waarvan je dacht: dat kán eigenlijk niet? Nou, deze weken kan dat wél. Want wij gaan namelijk een hologram maken!

Leeftijd 8-12 jaar    Duur 1-1,5 uur

Geheimschrift in de bieb

Week 5: 23 t/m 28 augustus

Wordt een meester in het kraken van codes tijdens de zomervakantie.

Tijdens deze biebfabriek los je verschillende soorten geheimschrift op. Als het je gelukt is om de codes te kraken, mag je zelf nog een brief maken in geheimschrift. En dat is niet zomaar een brief… maar een brief met hele speciale inkt zodat jouw boodschap extra goed verborgen is.

Na deze biebfabriek kun jij je eigen geheimschrift maken, en dit delen met je vrienden. Zo kunnen jullie boodschappen aan elkaar doorgeven die niemand anders kan lezen. Zelfs je ouders niet. Super handig toch!

!Dan tot .Komen je mag lezen kunt dit je als

Leeftijd: 6-9 jaar    Duur: 1 - 1,5 uur

Mysterieuze Monsters Maken in de bieb

Week 6: 30 augustus t/m 4 september

Voor alle stoere kinderen die niet bang voor enge monsters, mysteries óf om verf en lijm op hun kleren te krijgen. Duik in de mysterieuze wereld van Jeroen Bosch, met walgelijke wezens, mysterieuze monsters en krioelende creaties. Pen, papier, lijm, stift, schaar, kwast in de aanslag en maak samen een coole collage met geheimzinnige monsters.

We maken een Do It Yourself (DIY) á la Jeroen Bosch-style

Leeftijd 6-12 jaar    Duur: 1,5 uur  

Filmpjes over raadsels & mysteries

Maak zelf een escape room - Het klokhuis

Hoe maak je een geheimschrift - Het Klokhuis

Leuke websites over raadsels & mysteries

Mini-escaperooms maken

Zelf een escaperoom maken. Kijk op de website van Juffrouw Femke hoe je dit kunt doen.

Ga naar de website

Knustel een hologram - Helden DIY

Digitaal met codes aan de slag

Wil jij eens lekker knutselen met codes kraken, binair tellen of een eigen rebus maken? Bezoek dan deze websites!

Kun jij Ko de noten laten kraken?

Binair tellen

Maak je eigen rebus