De Biebfabriek: Mei-editie

De Week van ons water

Van 14 mei tot 24 mei is het de Week van ons Water. Maak kennis met water in jouw omgeving! Water is altijd verbonden met ons leven. Tijdens de Week van ons water kan iedereen in zijn of haar gemeente zien en ervaren dat water niet vanzelfsprekend is en vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo lezen Wethouder Jan Mollen  en voorleeskampioen Isa Beenakkers van de gemeente Halderberge voor uit de boekenserie Beer en Staartje.  

Beer en Staartje en het grote wateravontuur door Wethouder Jan Mollen

Beer en Staartje en de waterboefjes door voorleeskampioen Halderberge Isa Beenakkers

Biebfabriek: maak je eigen waterbaan

Weet jij hoe het water uit de wasbak wegloopt en waar het naar toe gaat? Dat gaan we ontdekken in deze BiebFabriek door een eigen waterbaan te maken. Zo kun je zien hoe het water stroomt en hoe je regenwater kunt opvangen om bijvoorbeeld leuke proefjes mee te doen.

Bekijk hier hoe je een waterbaan maakt

Deel je waterbaan met ons!

Stuur je zelfgemaakte waterbaan naar biebfabriek@bibliotheekwb.nl zodat wij hem kunnen delen. Of deel hem op je eigen social media met een foto of filmpje en tag ons!

Facebook: @Bibliotheek West- Brabant  Instagram @welkombijdebieb  

Leisa Stewart-Sharpe Blauwe planeet

Wist je dat in de zee meer soorten planten en dieren leven dan op aarde? Ga mee op reis door onze oceanen, verken de koraalriffen en ontmoet butlrugwalvissen, otters, dappere pinguïns en nog veel zeedieren en planten. Met veel sfeervolle kleurenillustraties....

Bekijk dit boek

Waterproefjes

Proefjes met water

Op de website van Brabant Water vind je filmpjes van verschillende waterproefjes. Bij elk filmpje hoort ook een werkblad wat je kunt downloaden. De proefjes zijn geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 8.

Kijk hier welke proefjes je kunt doen

Experimenteren met water

Voor de Week van ons Water laat Mark in zijn extreme experimentenlokaal jullie een aantal coole waterproefjes zien. Het filmpje over Waterzuiveren is hieronder bij de filmpjes te zien.

Ga naar de week van ons water

Nog meer proefjes

Op deze website staan 237 verschillende proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar. Zo leer je op een leuke manier kennis maken met scheikunde, natuurkunde en biologie. En er zijn leuke proefjes met water.

Ga naar proefjes.nl

Filmpjes over water

Hoe halen we troep uit het water? van Willem Wever

Klokhuis over water

Een groot deel van de aarde is ermee bedekt: water. Maar wat is water eigenlijk en hoe is het op aarde gekomen? Klokhuis laat zien hoe belangrijk water voor ons is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. De kinderen in het Ruimteschip willen naar het zwembad.

Bekijk de water aflevering van Klokhuis

Leuke games met het thema water

Droppie water

Droppie water is al jaren dé kinderwebsite van de Nederlandse waterschappen. Het bekende stripfiguurtje Droppie Water laat kinderen van 4 tot 12 jaar op een speelse manier kennis maken met waterbeheer, -veiligheid en -kwaliteit

Speel met droppie water

Where’s my water

In het spel Waar is mijn water (Where’s my
water) van Disney moet je Swampy de krododil door water naar zijn
kapotte douche leiden. Elk level is een uitdagende puzzel met levensechte
mechanismen.  

download het spel via apple

download het spel via google

Waterbattle

Geef je om de natuur? Wil je water en geld besparen? Speel dan de leuke en award-winnende serious game de Water Battle. Het is een spel met een doel voor jou en je hele huishouden. Speel samen met je familie, partner of huisgenoten!

Ga naar de waterbattle

Boeken over water