Taalvrijwilliger Taalcafé Dinteloord

Maak jij bezoekers wegwijs en enthousiast binnen alle mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

De bibliotheek is niet alleen een plek waar je boeken kunt lenen, maar ook dé plek om jezelf te ontwikkelen. Als Bibliotheek West-Brabant ondersteunen en stimuleren we mensen in hun ontwikkeling en bouwen samen aan een betere samenleving. 

Wil jij graag iets betekenen voor een ander? Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en je nuttig te maken? Word je daarnaast ook enthousiast van boeken, taal en/of digitale ontwikkelingen? Dan is vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek West-Brabant jou op het lijf geschreven!  

Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of met de computer kan omgaan, kan niet goed meekomen onze maatschappij. Naar schatting hebben 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) hier last van; zij worden laaggeletterd genoemd. De Bibliotheek West-Brabant wil laaggeletterden zoveel mogelijk steun bieden en daar kunnen we de hulp van vrijwilligers goed bij gebruiken.  Voor ons Taalcafé in Dinteloord zijn wij op zoek naar vrijwilligers.

Wat ga je doen?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren en daarmee zelfredzamer te worden in de maatschappij.  Het Taalcafé is bedoeld om anderstaligen – die nog maar net, of al lang in Nederland wonen – de gelegenheid te geven om het spreken van de Nederlandse taal te oefenen.

De Nederlandse taal leren spreken door te doén, dat is het idee achter het Taalcafé. Daarnaast staat sociaal contact centraal voor alle deelnemers. In een informele sfeer worden spelletjes gespeeld en spontane gesprekken gevoerd over alledaagse dingen zoals werk, eten en hobby’s, met als voertaal Nederlands.  Op een gezellige plek, vrije inloop en zonder de druk van een lesprogramma. Het aantal aanwezigen varieert dan ook nog weleens en ligt tussen 5 en 15 deelnemers.

Als taalvrijwilliger ben je, samen met jouw collega-vrijwilliger, de spil van het Taalcafé. Je ontvangt de bezoekers, zorgt voor een prettige sfeer en bent gesprekspartner. Je zorgt dat alles vooraf klaar staat en dat na afloop alles weer netjes achtergelaten wordt. Je bent van harte welkom gedurende een periode van 6 maanden. Of natuurlijk langer, als je dat graag wilt. 

Waar en wanneer?

Locatie | Haal- en Brengpunt Dinteloord - BP Tankstation Vlamings, Steenbergseweg 97b in Dinteloord
Dagen  | elke dinsdag  
Tijden   | van 10.00 tot 11.30 uur 
              Houd rekening met ca. 15 minuten voorbereiding en ca. 15 minuten opruimen (na afloop).

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op de genoemde tijden/dagen? Gaat jouw voorkeur uit naar een andere locatie? Maak dit dan zeker ook kenbaar! 

Wie zoeken we?

  • Je vindt het leuk nieuwe mensen en culturen te leren kennen. En je gaat graag met hen in gesprek, ook als zij de Nederlandse taal nog maar beperkt beheersen;
  • Je bent niet bang om initiatief te nemen en bent creatief als het aankomt op het gesprek op gang houden;
  • Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Tijdens deze training leer je goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer);
  • Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Bij aanstelling in deze functie zal door de Bibliotheek West-Brabant een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) opgevraagd worden bij de overheid.

Wat bieden we?

  • Een goede begeleiding door vaste collega’s; 
  • Een gratis bibliotheekpas; 
  • Deelname aan (gratis) workshops en trainingen, zodat jij je zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak kunt blijven ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd?  

Meld jezelf dan aan door een bericht te sturen aan de Coördinator Vrijwilligers vrijwilligers@bibliotheekwb.nl, o.v.v. Taalvrijwilliger Dinteloord.

Wij streven ernaar alle doelgroepen te bereiken en een inclusieve organisatie te zijn. Wat jouw verhaal ook is, jij kunt jezelf zijn bij Bibliotheek West-Brabant! Kandidaten die qua netwerk, ideeën en/of achtergrond een verrijkende aanvulling zijn, worden dan ook van harte uitgenodigd te reageren.  

Bekijk alle vacatures voor vrijwilligerswerk