Basistraining voor Taalvrijwilligers

In samenwerking met Stichting Lezen&Schrijven en Curio bieden wij Taalvrijwilligers de mogelijkheid hun kennis te verdiepen.

Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor de basistraining voor Taalvrijwilligers. Wij bieden deze training volledig gratis aan. Let op: er zijn per training slechts 14 plaatsen beschikbaar!

Inhoud training

De training bestaat uit 4 modules:

  1. Achtergronden, leerstijlen en niveaus: vrijwilligers maken kennis met verschillende leerstijlen zodat zij hun begeleiding straks goed kunnen laten aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook raakt de vrijwilliger wegwijs in de verschillende taalniveaus.
  2. Spreken, luisteren en gesprekken voeren: vrijwilligers leren hoe zij volwassenen die Nederlands als tweede taal spreken, kunnen begeleiden bij het beter leren spreken, luisteren en gesprekken voeren.
  3. Begeleiden bij lezen: vrijwilligers leren hoe zij laaggeletterde volwassenen kunnen begeleiden bij het leren lezen.
  4. Begeleiden bij schrijven: vrijwilligers leren hoe laaggeletterden schrijven ervaren en hoe zij hun deelnemers kunnen helpen met het verbeteren van hun schrijfvaardigheid.

Materialen

Je krijgt een map met hierin bovengenoemde 4 modules. Ook ontvang je een serie instructiekaarten, speciaal ontwikkeld om taalvrijwilligers te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers die hun taalvaardigheid willen verhogen. De map met het materiaal wordt gratis beschikbaar gesteld. 

Duur

De training beslaat 4 dagdelen (3 uur per keer). Je dient bij alle dagdelen aanwezig te zijn, omdat de vaardigheden met elkaar samenhangen. Daarnaast leren deelnemers tijdens de training van elkaars ervaringen. Als je 4 dagdelen gevolgd hebt, ontvang je een certificaat.

Locatie

De training wordt zowel in Bergen op Zoom als in Roosendaal aangeboden. Je kunt je aanmelden bij één van deze locaties. De training wordt ter beschikking gesteld door Stichting Lezen & Schrijven en gegeven door docenten van Curio als onderdeel van het programma Taal voor het Leven West-Brabant.  

Data Bergen op Zoom

Bekijk hier de data in Bergen op Zoom

Data Roosendaal

Bekijk hier de data in Roosendaal