Sterke wachtwoorden

Tips voor het bedenken, aanmaken en gebruiken van sterke wachtwoorden

Wat is een goed wachtwoord?

Voor wachtwoorden geldt: hoe langer, hoe beter. Een wachtwoord kun je vergelijken met een cijferslot. Als je een cijferslot met 2 getallen zou hebben, zou je die zo kunnen kraken. Met 3 cijfers wordt het al een stuk moeilijker. Digitaal werkt dat hetzelfde, al kan een computer zo’n 2 miljoen combinaties per seconde berekenen. Vaak wordt geadviseerd om wachtwoorden van 12 tot 14 karakters (letters, cijfers en leestekens) te maken.  

Meer weten? Bekijk hieronder de video: Hoe kraakt iemand een wachtwoord? 

Wachtwoord-zin

Heb je wel eens gedacht aan een wachtwoord-zin in plaats van een wachtwoord...woord? Een zin is vaak makkelijker te onthouden en je kunt het goed aanvullen wat gekke tekens en hoofdletters. 

Toch zijn er twee nadelen aan het gebruiken van een wachtwoordzin:

  1. Bij het aanmaken van een account worden eisen aan een wachtwoord gesteld. Hierdoor worden wachtwoorden meestal beter. Gek genoeg zit er soms een beperking op de lengte van het wachtwoord. Ook zijn sommige tekens soms verboden, of juist verplicht om te gebruiken. Dan wordt het lastig om jouw zin te gebruiken en moet je met meerdere wachtwoorden/wachtzinnen gaan werken. 
  2. Wanneer je overal dezelfde wachtwoordzin gebruikt, ben je kwetsbaar. Hackers gaan namelijk uitproberen of hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruikt is.   

Zelf een sterk wachtwoord of wachtwoordzin bedenken kan dus erg lastig zijn. Gelukkig zijn er verschillende programma's die je hiermee kunnen helpen: wachtwoordmanagers. Lees hieronder meer over deze handige programma's.

 

 

Automatisch wachtwoorden maken, onthouden en invoeren

Met een wachtwoordmanager wordt jouw online leven veel makkelijker én een heel stuk veiliger. Maar wat is een wachtwoordmanager precies?

Een wachtwoordmanager is een kleine app/programma dat automatisch wachtwoorden voor je maakt en onthoudt. Zo raak je nooit meer wachtwoorden kwijt en voer je altijd het juiste wachtwoord in. Je hoeft nu alleen nog de wachtwoordzin van de manager zelf te onthouden. Die kun je vaak makkelijk invoeren met behulp van gezichtsherkenning of je vingerafdruk!  

Let wel op: er zijn een aantal slechte wachtwoordmanagers in omloop – juist van criminelen. Gelukkig bestaan er ook goede gratis varianten. Een voorbeeld van een betrouwbare wachtwoordmanager is Bitwarden.   

Sommige telefoons en webbrowsers hebben al een standaard wachtwoordmanager. Toch raden we een aparte manager aan. Deze kun je op al je apparaten gebruiken. Dan heb je écht altijd veilige toegang. Ook wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland ergens moet inloggen.

Hoe stel je een wachtwoordmanager in?

Bekijk in de video hieronder hoe je een handige, Nederlandstalige, gratis en veilige manager installeert. 

Tweestapsverificatie

Wil je je wachtwoorden en online accounts extra goed beschermen? Gebruik dan een dubbele beveiliging, een zogenoemde 'tweestapsverificatie'.

Wat is een tweestapsverificatie?

Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je apps en online accounts. Er wordt dan tijdens het inloggen een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd, bijvoorbeeld een telefoon.

Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je accounts te krijgen. Vooral bij jouw e-mail-, bank-, DigiD- en social mediaaccounts is het verstandig om deze extra controle in te schakelen.

Gratis apps voor tweestapsverficiatie die niet bijhouden waar je bent of bij welk account je inlogt zijn:

Hoe werkt tweestapsverificatie? 

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe tweestapsverificatie werkt.

 

Samenvatting

Om je online accounts zo goed mogelijk te beveiligen, is het bedenken van sterke wachtwoorden erg belangrijk. Bij het bedenken, aanmaken en gebruiken van sterke wachtwoorden, moet je rekening houden met het volgende:

  1. Maak langere wachtwoorden, bij voorkeur zinnen 
  2. Maak voor elke website een nieuw wachtwoord aan dat niet lijkt op je andere wachtwoorden
  3. Gebruik een online wachtwoordmanager 
  4. Gebruik tweestapsverificatie voor (in ieder geval) je emailaccount 

Meer weten over sterke wachtwoorden?