Het verhaal van Linda, Stephan, Keet en Lou

(Voor)lezen is leuk! Je kunt samen met je kind al vanaf heel jonge leeftijd spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met je baby en voor de taalontwikkeling van je kind. Het BoekStartkoffertje helpt jonge ouders daarbij.

We wisten niet dat het vroeg beginnen met voorlezen al zo waardevol is voor jonge kinderen. Een baby is écht meer dan alleen eten en slapen.

— Linda en Stephan

Het Babycafé
De geboorte van een eerste kindje is voor jonge ouders vaak een grote ontdekkingstocht. Zo ook bij de
34-jarige Linda uit Bergen op Zoom. “Als moeder van je eerste kindje ben je toch een beetje onzeker en heb je vragen over hoe alles werkt met een baby. Ik had ook zoveel vragen, maar eigenlijk durfde ik die niet zo goed te stellen. Ik dacht dat ik dat als ouder allemaal wel zou moeten weten.”

Een flyer op het consultatiebureau wees Linda op het Baby- tot kleutercafé in de bibliotheek. Ze wist niet goed wat ze kon verwachten en ging alleen om te kijken of het wat was. Het bleek uiteindelijk precies te zijn wat zij op dat moment nodig had. “In het Babycafé kreeg ik tips, adviezen en informatie van een specialist, ook over het moederschap. En ik kon ervaringen uitwisselen met andere ouders. Dat gaf me een steuntje in de rug en bevestiging dat ik op de goede weg was. Daardoor ben ik een zelfverzekerde moeder geworden.”

BoekStartkoffertje
De fijne ervaring met het Baby- tot kleutercafé was voor Linda de reden om samen met Keet (3 jaar) lid te worden van de bibliotheek. En toen Keets broertje Lou (8 maanden) werd geboren, kreeg ook hij een lidmaatschap. Beide kinderen ontvingen bij de inschrijving het BoekStartkoffertje, gevuld met leuke boekjes en interessante informatie voor jonge ouders. “Er zat ook informatie bij over voorlezen, dat dat zo belangrijk is. Ik wist nooit dat dat bij baby’s al zo vroeg waardevol is voor hun taalontwikkeling.”

De grootste verrassing voor Linda en haar man Stephan (37) was wel het zwart-witboekje, dat bij beide kinderen in het koffertje zat. “We zagen gewoon aan Keet, en ook nu weer bij Lou hoeveel uitdaging ze daarin vinden. We hadden niet verwacht dat Keet en Lou zo goed zouden reageren op die contrasten.
Wij merkten dat de voorlezen dus echt iets in beweging zet en dat baby’s daar al gefascineerd op kunnen reageren.”

Vast voorleesmomentje
BoekStart motiveerde Linda en Stephan om ook thuis actief voor te lezen aan hun kinderen. “Je bent er veel bewuster mee bezig, want je ziet dat koffertje staan.” De ouders vertellen enthousiast over het avondritueel dat eindigt bij papa en mama in bed. Het gezin nestelt zich dan samen rond een boek, meestal uitgekozen door Keet, en met elkaar lezen ze een verhaal voor. “We gaan dan met z’n vieren op ons bed bij elkaar zitten en een boekje voorlezen. Dat zijn écht genietmomentjes. Want hoe waardevol is het om, als je een hele dag gewerkt hebt, voor het slapengaan even een momentje met je kinderen te pakken. Dat is niet alleen waardevol, maar ook hartstikke gezellig!”

Linda en Stephan lezen hun kinderen ook voor om hen dingen te leren, hun woordenschat te vergroten en hun wereld te verbreden. De ouders merkten daarvan al snel resultaat. “Bij het consultatiebureau vroegen ze destijds: ‘Kan Keet ook al drie woordjes achter elkaar zeggen?’ Toen dacht ik bij mezelf: ‘Nee joh, Keet zegt al hele zinnen!’”, vertelt Linda lachend. Stephan vult zijn vrouw aan: “Je ziet ook wel dat wanneer je aan het voorlezen bent, ze gericht naar je kijken. Naar je mimiek, naar hoe je woorden uitspreekt of bij bepaalde klanken. Aan je gezicht zien ze of het ernstig is, of leuk, of spannend. En daar reageren ze op. Vaak komt er dan geen geluid uit, maar zie je ze wel met hun mondje jou een beetje nadoen.”

Bieb-uitje
Doordat er bij het jonge gezin thuis veel boeken worden verslonden, is een regelmatig bezoek aan de bibliotheek onmisbaar. Regelmatig gaan ‘de vier’ langs bij de bibliotheek in Bergen op Zoom. Ook daar….maken ze iedere keer weer een uitje van. “De bieb heeft dat huiselijke. Met een bank en een kleedje en stoeltjes waar kinderen aan kunnen zitten." Daarnaast vinden Linda en Stephan het leuk dat je niet alleen boekjes, maar ook puzzels kunt lenen. Ze laten hun kinderen bewust vrij in de materialen die ze kiezen, omdat ze merken dat ze dat heel interessant vinden. De bibliotheek is volgens hen ook een fijne plek om die vrije keuzes te kunnen maken en kinderen te laten ontdekken wat voor boeken hen aanspreken. Stephan vertelt: “Vooral Keet gaat graag op ontdekkingstocht door de collectie van de bibliotheek. Ik vind het geweldig om haar dan bezig te zien en te zien dat ze zo enthousiast wordt van lezen. Ik kan er uren naar kijken als ze allerlei boekjes met verschillende vormen en formaten uit de kasten pakt en die dan allemaal gaat zitten bekijken. Dat is voor mij echt zo’n rustmoment waarop ik van mijn kinderen kan genieten en waarop ik me helemaal niet druk maak om andere dingen.”
 

Meer weten over BoekStart

Lees hier alle verhalen