Het verhaal van Rachel, Adam, Dante en Eli

In een rustige omgeving gezellig een uurtje Lezen, Praten en Doen! Met kinderen, én hun (groot)ouders. Dát is de Peuter Parade. Niet alleen bedoeld om de taalontwikkeling, maar ook andere vaardigheden van jonge kinderen te stimuleren.

Ik vind het fijn om bij de Peuter Parade andere mensen te ontmoeten en samen ervaringen te delen.

— Rachel

Van nieuwsgierige moeder tot trouwe bezoeker
Een vaste bezoeker van de Peuter Parade in Steenbergen is Rachel. Samen met haar man, drie kinderen (Adam van 5, Dante van 3 en Eli van 1 jaar), en de vierde op komst woont zij ruim 12 jaar in Steenbergen. “Ik zag bij het consultatiebureau een affiche van het Baby- tot kleutercafé. Omdat ik het belangrijk vind om met andere moeders ervaringen te kunnen uitwisselen, ben ik uit nieuwsgierigheid eens gaan kijken. Ik was toen zó enthousiast dat ik eigenlijk vanaf dat moment bijna iedere maand ben geweest.”

Enthousiaste medewerkers
“Toen Dante ouder werd, kwam ik eigenlijk vanzelf terecht bij de Peuter Parade. Ik vind het leuk om te zien wat het enthousiasme van de medewerkers van de bibliotheek doet met de ouders en kinderen. Bovendien vind ik het fijn om af en toe ook even andere mensen te zien en met de kinderen eropuit te trekken.” Rachel heeft veel bewondering voor de medewerkers van de bibliotheek. “Ze organiseren iedere maand opnieuw weer een afwisselende en gezellige ochtend, waar in een uurtje tijd best veel gebeurt. Toch houden ze goed rekening met de korte spanningsboog die jonge kinderen hebben. Elke activiteit duurt dan ook maar kort en als kinderen afgeleid zijn, dan wordt het programma daarop aangepast. Dat is fijn, want zo blijft het ook de rest van de dag gezellig met je kind, omdat hij niet volledig overprikkeld weer thuiskomt.”

Ideale mix: lezen én doen
De Peuter Parade biedt volgens Rachel voor ieder kind iets interessants. “Dante vindt het geweldig als er aan hem voorgelezen wordt. En een paar keer achter elkaar hetzelfde verhaal voorlezen, dat vindt hij dan ook hartstikke leuk. Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die voorlezen iets minder interessant vinden. Die hebben meer interesse in de doe-activiteiten. Het Peuter Parade-programma van lezen én doen, met tussendoor even iets te eten en drinken, sluit daarom goed aan op de belevingswereld van kinderen. Er is altijd voor ieder kind iets leuks.”

Leuk uitstapje
Iedere maand een uurtje lezen, praten en doen tijdens de Peuter Parade heeft in verschillende opzichten meerwaarde voor Rachel en haar kinderen. “Bij de Peuter Parade vergroot je op een opgedwongen manier je sociale netwerk. Ik kom in Steenbergen nu regelmatig moeders tegen die ik bij de Peuter Parade heb leren kennen. Dan heb je toch weer eens een ander praatje bij de supermarkt. Maar dat ‘socialiseren’ vind ik ook belangrijk voor onze kinderen. Het is goed dat ze andere kinderen leren kennen met wie ze nieuwe dingen kunnen ontdekken. En los van dat de Peuter Parade zeker bijdraagt aan de taalontwikkeling, vind ik het ook gewoon een leuk uitstapje, voor kinderen én hun ouders."

Meerwaarde voor de samenleving

De Peuter Parade is één van de activiteiten waarmee de Bibliotheek West-Brabant zich actief inzet voor de doelgroep jeugd. En die door Rachel enthousiast bezocht én beleefd wordt. Maar dat de bibliotheek daarnaast ook zoveel andere doelgroepen bereikt, vindt Rachel heel belangrijk. “Een bibliotheek is onmisbaar in elke lokale gemeenschap. Niet alleen als sociale ontmoetingsplek, maar vooral omdat het aanbod van boeken, activiteiten en cursussen laagdrempelig en voor veel mensen toegankelijk is. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Ons gezin ervaart dat nu vooral bij de Peuter Parade en straks opnieuw bij het Baby- tot kleutercafé. Maar dat de Bibliotheek West-Brabant voor veel meer mensen een duidelijke meerwaarde heeft, daar is geen twijfel over mogelijk!”.

Meer weten over de Peuter Parade

Lees hier alle verhalen